Foto: Nico Koevoets

Organisatie Wakker Dier opent meldpunt Hittestress

ZUNDERT - De dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier heeft dinsdag een meldpunt Hittestress geopend voor dieren in de vee-industrie. Hier kunnen mensen online een melding maken wanneer zij menen dierenleed als gevolg van hitte te constateren. 


Bij hittestress kunnen dieren niet meer voldoende afkoelen, met allerlei welzijnsproblemen of zelfs de dood tot gevolg. Vooral hoogproductieve dieren, zoals plofkippen en koeien die veel melk geven, hebben snel last van de warmte. Koeien met hittestress hijgen en zweten, kippen hijgen en spreiden hun vleugels en varkens rollen door de poep. Algemene symptomen zijn een snelle ademhaling en uiteindelijk de dood door hartfalen. “Hitte is een enorm drama voor de dieren, maar het blijft buiten beeld", meent Anne Hilhorst van Wakker Dier. 

Bloedhete transportwagens

Een melding kan worden gedaan via de webpagina. Hittestress is vooral zichtbaar in overvolle en bloedhete transportwagens waar de dieren niet aan de hitte kunnen ontsnappen, en in weilanden waar de dieren vaak geen schaduw hebben. “Ook buiten het zicht is veel leed, in dichte kippen- en varkensstallen”, aldus Hilhorst. “Daar is het meestal nog warmer dan buiten.”

Klimaatverandering

Vorig jaar telde Wakker dier 39 hittestressdagen. Naar verwachting zal het aantal dagen met hittestress de komende jaren door klimaatverandering toenemen. Vorig jaar werd de vee-industrie verrast door de hoge temperaturen en stierven 163.000 dieren.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>