Het plantgoed voor de campagne komt deels van kwekers.
Het plantgoed voor de campagne komt deels van kwekers. (Foto: Addo Sprangers)

'Meer Bomen Nu' aast op onverkocht wortelgoed kwekers

ZUNDERT - Boomkwekers die nog onverkocht wortelgoed in koelruimte hebben zitten, kunnen dit beschikbaar stellen aan de landelijke campagne ’Meer Bomen Nu’.


Via het vakblad Hortipoint doet Hanneke van Ormondt van Stichting Urgenda, samen met Nationale Boomfeestdag, MeerGroen en Caring Farmers verantwoordelijk de campagne, hiertoe een oproep. De vier organisaties vinden dat de ecologische crisis waar we in verkeren, een urgente, grootschalige en gezamenlijk uitgevoerde actie vereist. Bomen planten is volgens de betrokken dé oplossing om klimaatverandering te vertragen, de biodiversiteit te herstellen én om burgers een positief handelingsperspectief te bieden. Het komende plantseizoen willen de initiatiefnemers minimaal één miljoen bomen en struiken planten.

Volgens de partijen kan iedereen in Nederland aanspraak maken op gratis plantgoed voor de campagne. Dat plantgoed (wortelgoed) is deels afkomstig van kwekers. Regulier worden bomen en struiken afgenomen bij boomkwekers. Daarnaast is er een andere voor de hand liggende maar weinig gebruikte bron voor plantgoed: overtollige zaailingen uit de natuur. Meer Bomen Nu verzamelt de overdaad aan jonge struiken en bomen in natuurgebieden en plant die op andere plekken terug.

Zacht prijsje

Kwekers die vanwege de coronacrisis nog onverkocht wortelgoed hebben, kunnen dit voor een zacht prijsje verkopen aan de campagne, zo laat Hanneke van Ormondt van Stichting Urgenda weten. Ze meldt op die manier reeds 40.000 fruitbomen in bezit te hebben gekregen die door corona nog in de koeling zaten. Van Ormondt zou het naar eigen zeggen jammer vinden als deze bomen niet meer kunnen worden geplant en moeten worden versnipperd moesten worden. Ze geeft aan dat het wortelgoed het komende plantseizoen nog wordt gebruikt, maar dat het tot die tijd niet in de koeling blijft. Het is volgens Van Ormondt de bedoeling dat de bomen en struiken buiten worden opgekuild.

Aanmelden

Belangstellende kwekers kunnen zich aanmelden via meerbomen.nu. Hier wordt bijgehouden hoeveel plantgod is aangevraagd om komend seizoen te gebruiken. Donderdag stond de teller op 212.051 bomen en struiken totaal, verdeeld over 93.452 stuks haagplantsoen, 126.948 stuks bosplantsoen, 3.149 laanbomen en 1.766 appel- en perenbomen.

n

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>