Afbeelding
Foto: Rabobank De Zuidelijke Baronie

Vrolijke afvalbakken moeten Klein Zundert schoonhouden

Door: Addo Sprangers Algemeen

KLEIN ZUNDERT - Wie door Klein Zundert loopt of rijdt, kan er niet omheen: de vrolijke prullenbakken met tekeningen van leerlingen van de St. Antoniusschool. Ze nodigen je uit om afval in de prullenbak te gooien in plaats van op straat of in de bosjes.

De 12-jarige Jordy van de St. Antoniusschool in Klein Zundert is het creatieve brein achter de vrolijke prullenbakken. Hij won vorig jaar de tekenwedstrijd die Rabobank De Zuidelijke Baronie organiseerde en werd beloond met 1.000 euro voor de uitvoering van het idee. Op 7 juli werd de eerste sticker door Rabobank aan Jordy overhandigd en geplakt op een afvalbak op het schoolplein van zijn basisschool. Het betekende het startsein voor het opvrolijken van nog meer afvalbakken in de gemeente Zundert.

Tekenwedstrijd

“We hebben in 2019 leerlingen uit groepen 6 en 7 gevraagd een tekening te maken over een goed idee. Een idee waarmee ze hun eigen omgeving een beetje mooier kunnen maken”, legt manager particulieren Martijn van Zelst van Rabobank De Zuidelijke Baronie uit. “Voorwaarde was dat de ideeën aansloten bij de thema’s waar Rabobank zich op richt: de lokale leefomgeving, duurzaam wonen, gezonde voeding, zelfredzaamheid en ondernemerschap.” Uit tientallen kleurrijke tekeningen en goede ideeën sprong het plan van Jordy eruit: “Mijn idee is om prullenbakken er sierlijker uit te laten zien, zodat mensen hun afval in de prullenbak willen gooien in plaats van in de bosjes of op de stoep.”

Invulling

Samen met directrice van de St. Antoniusschool, Vera Martens, heeft Rabobank gekeken naar de invulling van Jordi zijn idee. “Jordy wilde het liefst niet alleen de afvalbakken op het schoolplein, maar ook de andere in Klein Zundert opvrolijken”, legt Vera Martens uit. Daarvoor zocht Rabobank samenwerking met de Gemeente Zundert, die enthousiast reageerde en mee wilde werken aan het bestickeren van de twaalf afvalbakken in het dorp. Sinds deze week zijn tekeningen van leerlingen van groep 1 tot en met 8 van de St. Antoniusschool te zien op de afvalbakken. Een vrolijke verzameling die oproept om samen Klein Zundert schoon te houden.

Vervolg

Er is een grote kans dat dit vrolijke prullenbak project zich in de toekomst niet tot alleen de afvalbakken in Klein Zundert beperkt. De Jongerenraad van de Gemeente Zundert heeft de wens uitgesproken om dit project gefaseerd uit te voeren in de gehele gemeente. Rabobank De Zuidelijke Baronie en Jordi stellen hiervoor het restbedrag dat over is van de 1.000 euro beschikbaar. “De Jongerenraad wil met dit geld beginnen met aanpakken van de afvalbakken in een wijk waar veel afval op de grond wordt gegooid.”, licht Bülent Acer, programmacoördinator en contactpersoon van de Jongerenraad, toe. “Graag zouden we hier ook een basisschool in de gemeente bij willen betrekken. Het idee van Jordi krijgt dus zeker een vervolg.” Uiteindelijk is het de bedoeling dat het idee van Jordy zich als een olievlak over de gemeente Zundert gaat verspreiden. Op die manier wordt door iedereen samen een steentje bijgedragen aan een fijne, vrolijke en schone leefomgeving.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief