Drie namen voor nieuwe parochie regio Zundert
Foto: Addo Sprangers

Drie namen voor nieuwe parochie regio Zundert

ZUNDERT - Welke naam krijgt de nieuwe parochie voor de regio Zundert straks? Het laatste woord is aan de parochianen. De commissie die de samenvoeging van de verschillende parochies in de regio Zundert voorbereidt, heeft drie namen geselecteerd waaruit kan worden gekozen: Heilige Clara van Assisi, Heilige Moeder Teresa en Christus Koning.De eerste naam is zoals gezegd Heilige Clara van Assisi. Clara leefde van 1195 tot 1253 en kwam voort uit een adellijke familie in Assisi. Haar feestdag is 11 augustus. Naar het voorbeeld van Franciscus van Assisi brak ook zij met thuis en leidde een leven in armoede, gelijk aan dat van haar inspirator Franciscus. Tussen Franciscus en Clara groeide een hechte geestelijke vriendschapsband. Er wordt van haar gezegd, dat zij de eerste vrouw was die zich bij Franciscus aansloot. Franciscus heeft Clara vaak om raad in het nemen van belangrijke beslissingen. Clara is de stichtster van de orde van de Clarissen. Er zijn in Nederland thans drie kloosters van Clarissen, in Den Bosch, Megen en Nijmegen. “Als de nieuwe parochie van de regio Zundert de naam van de heilige Clara gaat dragen, wordt haar naam weer verbonden met die van Franciscus, omdat het pastorale team ook voor de Sint Franciscusparochie werkzaam is.Beide parochies voeren dan namen van heiligen die gerechtigheid, vrede en heelheid van de schepping volop handen en voeten gaven,” legt Hans van Geel uit. Hij is pastoor van de drie parochies van de regio Zundert: de Heilige Trudoparochie in Zundert, de Heilige Bavoparochie in Rijsbergen en de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Klein Zundert. Hiernaast heeft hij de Sint Franciscusparochie in de regio Rucphen onder zijn hoede.

Heilige Moeder Teresa

De naam Heilige Moeder Teresa is eveneens een mogelijkheid. Moeder Teresa is als Agnes Gonxha Bojaxhiu geboren in Skopje, Macedonie in 1910. Ze stierf op 5 september in 1997. Haar feestdag is 5 september. Op haar 18e wist ze in haar hart dat ze missionaris voor India wilde worden. Nadat ze haar kloosteropleiding in India had voltooid, gooide ze het gelovige roer om en trad in 1929 uit het klooster om een opleiding tot verpleegkundige te volgen bij de medische missiezusters. Ze ging in de krottenwijken van Calcutta werken voor de allerarmsten. Jonge vrouwen sloten zich bij haar aan en zo gaf de Paus haar in 1950 toestemming een eigen kloosterorde te stichten. De orde groeit uit tot een wereldomvattend klooster, waarvan de zusters telkens wonen onder de allerarmsten. In 1979 ontvangt ze de Nobelprijs voor de Vrede en in 2016 wordt ze door Paus Franciscus heilig verklaard. “Als de nieuwe parochie van de regio Zundert de naam van Heilige Moeder Teresa gaat dragen, verbindt de parochie zich aan een erfenis van armoede en eenvoud, van zorg voor de kwetsbare medemens, van aandacht die uitgaat naar mensen aan de rand van de samenleving,” aldus pastoor Hans van Geel. “De parochie voert dan de naam van een moderne heilige.”

Christus Koning

De naam Christus Koning is de derde optie, Het hoogfeest van Christus Koning van het heelal werd in 1925 door Paus Pius ingesteld om het gezag van Christus tegenover een wereld in de greep van atheïsme en ongelovigheid te bevestigen. Het koningschap van Christus wordt niet gekenmerkt door macht, maar door de kracht van de liefde. Het is de macht van de Liefde die uit het kwade het goede weet te halen, een versteend hart kan verzachten, vrede brengen in het bitterste conflict, de hoop ontsteken in de dichtste duisternis. Het hoogfeest van Christus Koning wordt gevierd op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, waarna de Adventstijd start om ons voor te bereiden op de geboorte van Christus met Kerstmis. “Als de nieuwe parochie van de regio Zundert de naam van Christus Koning gaat dragen, dan verbindt zij zich ten volle aan haar leidsman, de vredevorst,” zo meldt pastoor Hans van Geel. “De nieuwe parochie kiest er dan voor om de oorsprong van geloof, Christus zelf, het begin te laten zijn van de nieuwe parochie.

Voorkeur

Uit de vele inzendingen van parochianen voor een nieuwe naam is genoemde selectie uiteindelijk dus uit de bus gekomen. Parochianen kunnen tot 31 juli hun voorkeur kenbaar maken via e-mail secretaris@trudozundert.nl of schriftelijk bij de pastorie van de eigen kerk. De verwachting is dat bisschop Jan Liesen dit najaar nog zal besluiten de drie parochies Sint Bavo, Heilige Drie-eenheid en Heilige Trudo met ingang van 1 januari 2021 samen te voegen tot één nieuwe parochie.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>