Rijsbergse globetrotter Marlou Jacobs ontdekt de wereld
Marlou Jacobs: 'Soms zijn we ergens wel een maand'
Marlou Jacobs: 'Soms zijn we ergens wel een maand' (Foto: Reisreport)

Rijsbergse globetrotter Marlou Jacobs ontdekt de wereld

RIJSBERGEN - Reizen naar verre en minder verre oorden, op mooie plekken belanden, bijzondere ervaringen opdoen, erover schrijven en er ook nog eens je geld mee verdienen. Wie wil dat nu niet? Het is precies het leven dat Marlou Jacobs vandaag de dag leidt. Samen met haar partner Godfried van Loo maakt de Rijsbergse globetrotter reisgidsen die de lezer moeten verleiden plekken te bezoeken waar hij of zij voorheen waarschijnlijk geen weet van had.


Het achtste boek van het koppel, uitgegeven via het eigen bedrijf ReisReport, is sinds kort verkrijgbaar. Voor wie vakantie in Nederland wil vieren zonder daarbij de reeds platgetreden paden te moeten volgen. Eerder maakten Marlou Jacobs en haar levensgezel reisgidsen over Iran, Georgië en Armenië, Sri Lanka, Costa Rica, IJsland, Kroatië en Jordanië, naast een reismagazine met als titel Niet-alledaagse Bestemmingen. De drang naar reizen en avontuur ontstond bij Marlou toen ze werkzaam was bij een uitgeverij waar ze meteen na haar studie aan de slag ging als redacteur van hobby- en sporttijdschriften. “Ik had het gevoel die ene mooie reis die je graag wil maken te hebben gemist. Vervolgens ben ik drie maanden gaan reizen en heb ik samen met Godfried de uitgeverij verlaten om samen te reizen en samen te ondernemen. Daar is ons bedrijf ReisReport uit voortgekomen.”

Verrassingen

“We maken grote reizen die ook lang duren. Soms zijn we ergens wel een maand. We lezen ons vooraf goed in en bepalen een route, maar we hebben zeker niet alleen oog voor de bekende trekpleisters van een land. We houden van verrassingen, willen juist ook die andere mooie hoekjes ontdekken. We hechten dan ook veel waarde aan contact met de lokale bevolking. Pakken bijvoorbeeld een lokale bus en logeren bij mensen thuis, zoals in Armenië en Costa Rica. Dat leidt tot tips die je anders nooit zou krijgen."

Indruk

"Je moet er wel het type voor zijn,"vervolgt ze. "We hebben een avontuurlijke inslag en zijn niet bang aangelegd. Daarnaast is het van belang je netjes aan de regels van het land te houden. In Iran betekent dit dat ik als vrouw een hoofddoek moet dragen. Iran is als land vaak negatief in het nieuws en wordt vooral geassocieerd met oorlog en geweld. De toeristische kant wordt niet of nauwelijks belicht. Op ons heeft het land een geweldige indruk gemaakt. De mensen daar zijn heel gastvrij en zó blij dat je er bent. Ze zijn gewoon trots om je te mogen ontvangen.”

Interessant

“Er zijn landen die we zó interessant vinden dat we er beslist een boek over zouden kunnen schrijven. Saoedi-Arabië en Mongolië bijvoorbeeld. Voor onze reisgidsen is het dan logischer om een toch wat commerciëlere bestemming als Japan te kiezen, al vind ik dat we het onszelf moeten gunnen om ook die landen te ontdekken. Soms denk ik dat we ons te weinig beseffen hoeveel geluk we hebben dat we dit werk kunnen doen. We bepalen voor een belangrijk deel hoe ons jaar er uitziet en kunnen volop reizen. Bovendien is het geweldig om de reisgidsen te kunnen maken: schrijven, fotograferen en vormgeven doen we allemaal zelf.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>