Leo en Liana Koeken: 'Geen leven zonder moestuin'
Foto: Familie Koeken

Leo en Liana Koeken: 'Geen leven zonder moestuin'

ACHTMAAL - Een leven zonder moestuin? Liana Koeken-Gommers en haar man Leo kunnen het zich nog maar nauwelijks voorstellen. “Verser kan niet en je weet waar alles vandaan komt. In de winkel halen we alleen wat we zelf niet hebben.”


Het echtpaar uit Achtmaal heeft al meer dan dertig jaar een moestuin. Toen Liana en Leo van een twee-onder-een-kapwoning in het dorp verhuisden naar een woning met wat meer grond, waren ze het er snel over eens: er moest een moestuin worden aangelegd. “Dat is ook meteen gebeurd”, vertelt Liana. “Leo was daarvoor al bezig met het kweken van sla in bloempotten, dus de interesse was er al.” De aanleg van de moestuin maakt dat het koppel al jaren over groente van eigen grond beschikt. “Rabarber, sla, allerlei soorten boontjes, peultjes, uien, prei, noem maar op”, vervolgt ze. “We vinden het nog altijd heel leuk en proberen ook anderen enthousiast te maken. Tegen etenstijd gaat Leo naar de moestuin om van alles te halen. Daar maakt hij dan soep van of een stamppotje. In de serre houden we komkommers en tomaten, want dat lukt buiten niet zo best. We alles binnen handbereik. Hartstikke vers. Naast de moestuin hebben we nog drie rijtjes druiven staan om wijn te maken. En in onze siertuin hebben we fruitbomen staan. Het mes snijdt op die manier aan twee kanten: we hebben mooie bloesem én fruit, zoals appels, peren, pruimen en kersen. Als we te veel hebben, delen we het uit of stoppen we het in de diepvries.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>