Afbeelding

Aan de keukentafel met John Elst van NED Personeel

Door: Peter Houtepen Algemeen

John Elst (56) uit Achtmaal is mede-oprichter van NED Personeel. Daarnaast is hij het het gezicht, de initiator en organisator van de wijd en zijd bekende GTC Rally.

Hoe lang bestaat NED Personeel en wat doet het precies?

We bestaan nu twaalf jaar. Wij detacheren personeel, eigenlijk ouderwets pay-roll. We werven mensen en plaatsen ze op horeca, agrarisch en industrieel gebied. In coronatijd, en dat was ons geluk, waren we niet op één tak gespecialiseerd. We hebben eigenlijk bewust gekozen voor drie branches en daar zijn we nu eigenlijk wel heel blij mee. Industrie en agrarisch liep heel goed door, maar de horeca in coronatijd was natuurlijk helemaal nul. Omdat we die drie branches hadden, hebben we toch wel heel veel met mensen kunnen schuiven. We hebben best wel een lastige tijd achter de rug, maar uiteindelijk is het wel goed gekomen. Je moet naar je werknemers een eerlijk en duidelijk verhaal vertellen. Soms is dat hard, maar dan krijg je vaak wel begrip.

Hoe ben je ooit op het idee gekomen om NED Personeel op te richten?

Samen met Eric van Dun reed ik in 2008 naar Bern voor de EK voetbalwedstrijden van Oranje tegen Italië en Frankrijk. Eric had bij een uitzendbureau 40 mensen lopen. Hij vertelde dat regelmatig mensen stopten met werken omdat ze geen geld hadden gekregen. Ik zeg: 'Ja, maar Eric, mensen die voor jou werken moeten op tijd geld hebben.' Daaruit is NED Personeel ontstaan. Eric en ik zochten iemand die hand- en spandiensten kon verrichten. Eric had zijn vleesbedrijf en ik een expeditiebedrijf en de derde persoon vonden we in Mark Nooren. Dus toen hadden we Nooren, Elst en van Dun, samen NED. Later is Nooren eruit gegaan en is Jeroen van Hassel ervoor in de plaats gekomen. Vier jaar later is Eric ook uitgetreden en zijn Jeroen en ik doorgegaan.

Je hebt werk nodig om mensen weg te kunnen zetten, maar je hebt ook mensen nodig om een klant te kunnen helpen. Hoe houdt je die balans?

Zeker in het begin is het een moeilijke periode geweest. Welke mensen ga je zoeken? En welke krijg je gevonden? We hebben heel veel diversiteit. Lassers bijvoorbeeld hebben een heel ander uurloon ten opzichte van 'een handje'. Je hebt mensen van 10 euro netto tot 20 euro netto. En je hebt natuurlijk te maken met een stukje huisvesting, vervoer en logistiek, dat vergt heel veel inspanning. Het merendeel van het personeel is Nederlands. De mensen uit Oost-Europa zijn voornamelijk de handjes. Vooral nu is de piek in de agrarische sector, aardbeien bijvoorbeeld en zacht fruit.

Voorzie je voor jezelf ook een traject waarbij je mensen begeleid in hun loopbaan? Probeer je van een handje een vakman te maken? 

Zeker. We hadden een relatie die moeilijk aan keukenpersoneel kon komen, in dit geval een kok. Wij hebben daar een afwashulp geleverd en die is doorgestroomd. Die is op een gegeven moment salades gaan maken. Dat is natuurlijk heel leuk. Ook hebben we een traject lopen met asielzoekers en diverse opleidingstrajecten. Ondernemers moeten bij NED terecht kunnen voor alles op het gebied van personeelszaken, verloning, payroll, uitzendhulpen, arbodienst en juridische zaken omtrent arbeidsrecht.

Waar is ooit het ondernemerschap begonnen? 

Mijn vader had een varkenshandel. Daar ben ik na het afronden van de voormalige Paulus mavo in Zundert gaan werken. 's Avonds om 11 uur met m'n brommertje naar Roosendaal, overall aan en broodtrommeltje achterop de brommer onder het elastiek. En dan heel de nacht varkens laden. Ik vond dat wel leuk, maar na een jaar of twee dacht ik toch ook: 'Dit wil ik niet heel mijn leven doen.' Toen ben ik samen met m'n vader meer de varkenshandel gaan organiseren. Heel veel ellende gehad, onder andere met de uitbraak van de varkenspest, maar juist daardoor ook sterker geworden. Ook begon in met mijn 20 jaar een discotheek op Achtmaal, Bar dancing De Rally, waar we de band Normaal 17 keer naar Achtmaal hebben laten komen. Dat waren mijn jonge jaren van ondernemen. Veel plezier gehad en heel veel geleerd.

Naast ondernemer is John ook al jaren voorzitter en het gezicht van de GTC Rally. Hoe is hij daar zo ingerold?

Je rolt als het ware in zo'n rol. Ik vind het leuk om dingen te organiseren. Voormalig wethouder Johan Jacobs was vroeger voorzitter van de rally. We hadden 's avonds persconferentie van de rally en hij belde me op met de mededeling dat hij die avond niet kon en of ik zijn taak even kon overnemen. Werd ik daar voor de leeuwen gegooid voor een volle zaal van 300 man. Met zweet in m'n handen daar naartoe en toen bleek dat het me eigenlijk goed afging.

Hoe lang wil hij eigenlijk nog het boegbeeld van de GTC Rally zijn?

Ik wil eigenlijk een beetje afstand nemen, maar wil er aan de andere kan nog wel graag bij horen. Maar het afhankelijk zijn van één persoon is eigenlijk niet goed. We zijn al enkele jaren bezig met opvolging. Het moment dat ik er afstand van doe komt wel steeds dichterbij. Vroeger kwam ik na het werk thuis en hadden we regelmatig 's avonds vergadering met de rally. Ik merk dat dit voor mij steeds moeilijker wordt. Het kost me veel meer energie, terwijl ik daar in het verleden helemaal geen last van had. Ik heb eigenlijk genoten van de coronatijd omdat ik veel meer thuis was. Voor het voortbestaan van de GTC Rally is het wel noodzakelijk dat er een nieuw figuur komt die de kar trekt.

Als jij zou mogen kiezen wie je een half uur aan de keukentafel zou willen hebben, wie zou dat dan zijn?

Michiel de Ruyter. In Vlissingen, als klein mannetje van een jaar of tien, reed ik over de Boulevard met mijn ouders en dan keek ik naar dat beeld van hem. Die man kon met schepen varen, won veldslagen. Er is een film over hem gemaakt. Ik zie zelden een film twee keer, maar die over Michiel de Ruyter wel. En nu wordt hij van z'n sokkel gehaald, letterlijk en figuurlijk. Van Michiel zou ik wel eens willen weten wat hij daar nou van vindt.[n]

Naam:
John Elst (56)

Bedrijf:
NED Personeel

Functie:
Directeur/Eigenaar

Sinds:
2008

Persoonlijk:
Woont samen met Kelly,
vader van Janno (20)
en Amber (22)

Vrije tijd:
Evenementen organiseren.
Naast de GTC Rally kan
dat ook een straatfeest zijn.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief