Boerendag en Heemkundekring samen onder nieuw dak
De nieuwe ontvangstruimte in De Karkooi.
De nieuwe ontvangstruimte in De Karkooi. (Foto: Charles Luijten)

Boerendag en Heemkundekring samen onder nieuw dak

RIJSBERGEN - Wie straks een bezoek brengt aan de Karkooi in Rijsbergen, zal ogen tekort komen. Er is hard gewerkt aan het vernieuwde pand waarin zowel Stichting Boerendag Rijsbergen als Heemkundekring De Drie Heerlijkheden nu hun onderkomen hebben.


Zondag kregen medewerkers van de Stichting Boerendag Rijsbergen, die in groten getale kwamen opdraven, reeds een voorproefje. Het bestuur van de stichting had hen voor de ingebruikname van de nieuwe ontvangstruimte uitgenodigd. Er was bewust gekozen voor het voorbije weekeinde: de Boerendag vindt normaal gesproken immers op de eerste zaterdag van augustus plaats. Vanwege het coronavirus was dat laatste dit jaar niet mogelijk. “We vonden het niet onverstandig om onze mensen nu samen te brengen,” zegt secretaris Riet Hereijgers-Mathijssen. “Dat is bevorderlijk voor het behoud van het onderlinge contact.” De Karkooi is onherkenbaar veranderd. In 2017 ging de metamorfose van start. Toen werd reeds een begin gemaakt met de bouw van een ruime werkplaats, voorzien van een fraaie kantine ten behoeve van de medewerkers die de materialen en gereedschappen uit grootmoeders tijd onderhouden. Ze zijn er iedere week te vinden. De gigantische ruimte waarin de spullen worden bewaard, is volledig gerenoveerd. Het voorste gedeelte van het gebouw ( 15 x 16 meter) is omgetoverd in een soort huiskamer die dienst doet voor ontvangst. In het pand is nu ook de heemkundekring gehuisvest. “We zijn nu geweldig gesetteld,” laat haar voorzitter Toon van den Berg horen.

Waardering

He gehele project is bekostigd uit eigen financiële middelen en door een bouwploeg van de eigen medewerkers die met recht een vermelding verdienen: Wil Hereijgers, Jos van Rijckevorsel, Jac Mouws, Jan van Gils, Jan Mulders en Piet Jacobs. De eerste drie hebben er samen 4.200 uur aan gewerkt. Nu wacht nog een grote verhuizing van de materialen die gedurende de bouw elders waren ondergebracht. Volgens bestuurslid Kees Verkooijen wordt het voorplein door Brabants Landschap opnieuw aangekleed. De medewerkers, die om voldoende afstand te kunnen houden in twee groepen ( voormiddag en namiddag) werden gesplitst, toonden grote waardering voor de bouwers en het geleverde werk.

BIJDRAGE CHARLES LUIJTEN

DIGITALE KRANT





NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief




<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>