Kees Verkooijen: 'Zonder vrijwilligers is er geen verenigingsleven'
Kees Verkooijen: 'Zonder vrijwilligers is er geen verenigingsleven' Foto: Addo Sprangers

‘Na RICH hebben we onze eigen Rijsbergse jubel’

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Kees Verkooijen geldt als een Bekende Rijsbergenaar. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met zijn vrijwilligerswerk op sociaal, muzikaal en sportief vlak. Voor al zijn inspanningen ontving hij onlangs een Koninklijk lintje. “Gemeenschapszin heb ik van huis uit meegekregen en die is in Rijsbergen ook heel sterk aanwezig.”

Geboren en getogen in Ulvenhout belandde hij in 1975 in Rijsbergen. Hier combineerde de nu 70-jarige Kees Verkooijen, die in 2012 met pensioen ging, zijn werkzaamheden als adviseur verzekeringen voor de Rabobank al snel met vrijwilligerswerk voor de lokale samenleving. “Als het ging om het stimuleren van het verenigingsleven, waren er in het dorp drie belangrijke partijen,” legt hij uit. “De gemeente, de basisschool en de bank, al is dat helaas bijna niet meer het geval . De bak bood verenigingen niet alleen faciliteiten. Als bijna vanzelfsprekend werd aangenomen dat jij je als werknemer ook inzette als vrijwilliger.”

Terugdoen

En dus mochten verschillende verenigingen en organisaties in Rijsbergen jarenlang rekenen op zijn vrijwillige inzet. De Rijsbergse Tennis Vereniging bijvoorbeeld, waar hij als coördinator van de jeugdopleiding onder meer deel uitmaakte van de Jeugdcommissie en waar hij veel werk verrichtte voor het Jeugdkamp. Bij VVR bekleedde hij enkele jaren de functie van jeugdtrainer. “Bij deze clubs heb ik zelf altijd getennist en gevoetbald,” zegt hij. “Dan moet je ook iets terugdoen voor die verenigingen, vind ik. Zonder vrijwilligers is er geen verenigingsleven.” Ook de Boerendag Rijsbergen maakt onderdeel uit van de vrijwilligersactiviteiten van Kees Verkooijen. “De voorbije drie jaar is de Boerendag twee keer noodgedwongen afgelast. Ik ben er trots op dat alle vrijwilligers dan toch de moed hebben om er de schouders onder te blijven zetten. De verbouwing van De Karkooi, helemaal bekostigd uit eigen financiële middelen, is er een mooi voorbeeld van.” Een verhaal apart is Harmonie Sint Cecilia, dat hem als bestuurslid wist te strikken, een functie die hij gedurende tien jaar uitoefende. “De harmonie is een interessante en leuke vereniging die hoort bij het dorp en de dorpscultuur,” aldus Kees Verkooijen. Hij hield er zich voornamelijk met de jeugdopleiding en met de sponsoring bezig. Van hieruit raakte hij eveneens betrokken bij Stichting Rijsbergen In Close Harmony (RICH). “Het verbindt het actieve en passieve deel van Rijsbergen. Het is fantastisch dat zoveel mensen er zich telkens voor willen inspannen. Na elke editie van RICH hebben we onze eigen Rijsbergse jubel.”

Huiskamer

‘Last but not least’ is er nog Koutershof. Als bestuurslid van de gelijknamige stichting werkt Kees Verkooijen er hard aan om het gemeenschapshuis te laten uitgroeien tot de onbetwiste ‘Huiskamer van Rijbergen’. “Dat betekent dus een hoge bezettingsgraad van Koutershof. De verenigingen en stichtingen in Rijsbergen moeten hun bestaansrecht blijven houden. Om straks alles ‘toekomstproof’ te hebben, moeten we dan ook blijven vooruitkijken. Daar heb je de hulp van andere vrijwilligers bij nodig. Ik ben blij dat we die in Rijsbergen iedere keer weer kunnen vinden. Net als, heel belangrijk, de plaatselijke ondernemers die door hun steun van alles mogelijk maken. Dat maakt me wel trots. Rijsbergen is echt mijn dorp geworden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief