Twan van Duijnhoven: 'Ik hou ervan om dingen op te zetten, te regelen en te organiseren' FOTO ADDO SPRANGERS
Twan van Duijnhoven: 'Ik hou ervan om dingen op te zetten, te regelen en te organiseren' FOTO ADDO SPRANGERS

Vrijwilliger Twan van Duijnhoven: 'Iedereen bij ons is wel een regelneef'

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

RIJSBERGEN - Als vrijwilliger is Twan van Duijnhoven actief voor verschillende organisaties in Rijsbergen. “Bij ons in de familie zit het vrijwilligerswerk in het bloed,” zegt hij. “Iedereen bij ons is wel een regelneef. Mijn vader en opa waren bij diverse verenigingen actief als secretaris. Zelf vind ik het ook leuk om te besturen. Ik krijg er energie van om dingen voor elkaar te krijgen en om bezig te zijn voor de gemeenschap.”

Onder meer heemkundekring De Drie Heerlijkheden is hier meer dan blij mee. Sinds 2014 is Twan van Duijnhoven er actief als secretaris. “Ik was toen al een jaar of tien secretaris bij de Stichting Katholiek Onderwijs Rijsbergen en was lid van de stuurgroep Integraal KindCentrum (IKC) Rijsbergen. Onze zoon was allang van de basisschool af, maar ik was erop gebrand de klus rond het IKC af te maken. De handtekening onder de overdracht door de Gemeente Zundert in december 2017 wilde ik nog wel zetten. Twee dagen later ben ik gestopt. Ik was inmiddels al aan de slag bij de heemkundekring. Die zocht een bestuurslid en ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging.”

Roots

Wie denkt dat Twan van Duijnhoven als lid van de heemkundekring graag met zijn neus in de boeken zit, komt bedrogen uit. Hij leest vrijwel nooit, zegt hij. “Ik heb wel wat met geschiedenis, maar ik kom hier niet vandaan. Mijn roots liggen in Keldonk, tussen Veghel en Helmond. Als het gaat om historie, ben ik meer in dat gebied aan het graven dan hier. Ik ben in 1988 in Rijsbergen komen wonen en voel me inmiddels helemaal Rijsbergenaar, maar ik heb niets herkenbaars met het Rijsbergen van vroeger. Historische foto’s zeggen me niets en ik weet ook niet wie ze bedoelen als ze het hebben over dun diejen en dun diejen, compleet met bijnaam.”

Bedrijfsadviseur

Op bestuurlijk vlak kent Twan van Duijnhoven het klappen van de zweep echter als geen ander. “Ik ben meer een bestuurder. Ik hou ervan om dingen op te zetten, te regelen en te organiseren, en nieuwe dingen te bedenken. Liefst opbouwend. Wat een bedreiging kan zijn, probeer ik om te zetten in een kans.” In het dagelijks leven doet hij als bedrijfsadviseur voor glastuinbouwbedrijven, boomkwekerijen en fruittelers niet anders. “Ik ben actief op bedrijfskundig managementniveau,” vertelt Twan van Duijnhoven. “Als een bedrijf geld nodig heeft of stoute plannen heeft, gaan bij mij alle radertjes werken.”

Uitdaging

Sinds enkele jaren is hij ook actief als secretaris en penningmeester bij de Stichting Kennedymars Rijsbergen. “Ze vonden mij eigenlijk wel een goede voorzitter. De Kennedymars vind ik leuk, het woordje voorzitter echter niet. Ik ben dus maar secretaris en penningmeester geworden.” Het heeft er in ieder geval aan bijgedragen dat Twan van Duijnhoven een meer dan gepassioneerd wandelaar is geworden. 

“Vanwege de schoonheid van de natuur en voor het bewegen zelf. Het is begonnen met korte wandelingen om wat kilo’s kwijt te raken naar meedoen aan de Kennedymars. Samen met mijn vrouw Marjo heb ik er onlangs weer eentje in Luxemburg gelopen. Binnenkort ga ik met zeven man wandelen in het Mont Blancmassief in Frankrijk. Een tocht van 200 kilometer in tien dagen. Een echte uitdaging waar ik alle zeilen zal moeten bijzetten. Het kost energie, maar ik krijg er zelf ook veel energie van. Dat geldt ook voor mijn vrijwilligerswerk.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief