Emma de Leeuw is drie keer verhuisd zonder te verhuizen
Foto: Addo Sprangers

Emma de Leeuw is drie keer verhuisd zonder te verhuizen

RIJSBERGEN - De gemeente Zundert telt in totaal 91 gemeentelijke monumenten. Daarvan zijn er 24 te vinden in Rijsbergen. Een van de monumentale panden is de woning op nummer 38 aan de Sint Bavostraat. De 83-jarige Emma de Leeuw woont er al 73 jaar.


“De andere tien jaar heb ik op nummer 36 gewoond,” zegt ze. “Mijn ouders hebben dat pand gebouwd en hadden er vroeger een bakkerij. Die zaak werd overgenomen door de zoon van de man die het pand had waar ik nu in woon. Daarbij werd overeengekomen dat ons gezin naar dit pand verhuisde. In dit pand ben ik ook verder opgegroeid. Ik weet niet beter dan dat ik hier woon. “ 

Geërfd

Emma de Leeuw vertelt dat ze een belangrijk deel van haar leven alleen heeft gewoond in het huis. “Na het overlijden van mijn ouders heb ik de woning geërfd. Ik had één zus, maar die is helaas op 23-jarige leeftijd overleden. Ik ben altijd alleen blijven wonen. Tot zes jaar geleden. Toen ben ik getrouwd met mijn man Nico van Dongen, die weduwnaar was geworden. We wonen hier nu samen. We kennen elkaar al veertig jaar, hoor. Hij was vroeger directeur van de Rabobank in Rijsbergen. Daar heb ik zelf ook nog gewerkt.” 

Regels

Persoonlijk vindt ze het niet heel bijzonder dat ze in een heus gemeentelijk monument woont. “De buitenwereld heeft er een monumentaal pand van gemaakt. Dat is het dan ook. Er zijn alleen meer regels aan verbonden. Als ik mijn huis geel zou willen verven, zou dat niet mogen. Ook al is het mijn eigendom." Ze zegt het jammer te vinden dat de originele gebouwen aan weerszijden van haar woning ooit zijn afgebroken. "Het pand waar nu de fietsenzaak is gevestigd, was vroeger identiek. Wel is het grappig dat ik drie keer ben verhuisd zonder te verhuizen. Eerst woonde ik op het Stationsplein, wat later werd veranderd in Dorpsstraat en weer later in Sint Bavostraat.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>