Afbeelding
Foto: Charles van Campenhout

Marty van de Wouw: ‘Best trots dat ik echt harmoniekindje ben’

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Als ondernemer runt Marty van de Wouw in Zundert een eigen zaak waarin hij onder meer chocola, broodjes en vlaaien verkoopt. Bij Harmonie Nut en Vermaak zwaait hij als voorzitter de scepter. “Uiteindelijk is het één grote familie. Dat gevoel is ook de grote kracht van de harmonie. Lief en leed liggen dicht bij elkaar.”

Hij is naar eigen zeggen ‘een echt harmoniekindje’. “Daar ben ik best trots op. Ik ben geboren op 2 februari, de verjaardag van de harmonie valt altijd samen met die van mij.” Toeval? In het geval van Marty van de Wouw lijkt het erop alsof het zo heeft moeten zijn. De passie voor de harmonie heeft hij in ieder geval niet van een vreemde. “Mijn vader was vaandeldrager van de harmonie. Als kind vond ik het wel speciaal om hem zo met de harmonie voorbij te zien komen. Samen met een paar vrienden ben ik er ook ingerold. Op mijn twaalfde ben ik begonnen met trompet. Binnen een jaar stopte ik over naar klarinet.”

In het begin vond hij het best moeilijk om een goed mix te vinden tussen VV Zundert en de harmonie, vervolgt Marty van de Wouw. ”Je hebt óók je sport. Destijds repeteerden we met de harmonie op dinsdag. Dan was het trainen, douchen en dóór naar de harmonie. Uiteindelijk vond ik Harmonie Nut en Vermaak toch zó leuk dat ik er altijd bij ben gebleven, vooral vanwege de gezelligheid en de verbondenheid. Ik ben er met vrienden begonnen, maar je krijgt óók een band met anderen die je van tevoren misschien oppervlakkig kende.”

Beleving

Jarenlang zat hij bij VV Zundert in het hoofdbestuur als bestuurslid met de portefeuille kantine en activiteiten. ”Nadat ik hiermee was gestopt, wilde ik eigenlijk even geen bestuursfunctie meer,” aldus Marty van de Wouw. “Ik had echter volop ideeën om de harmonie nieuw leven in te blazen. Toen er een vacature voor bestuurslid kwam, ben ik daarom ingestapt. In het jubileumjaar van het 175-jarig bestaan ben ik vervolgens als vanzelf in de rol van voorzitter beland.”

Dat laatste maakt volgens hem zijn persoonlijke beleving wel net iets anders. “Je bent plotseling het aanspreekpunt van de vereniging. Dat is soms best moeilijk. Je wilt het toch voor iedereen goed doen, maar ook hier geldt: ‘Zoveel mensen, zoveel wensen’. Voor je rust hoef je dan niet meer naar de harmonie te gaan. Toch heeft het ook zijn charmes. Jong en oud gaan namelijk best goed samen. Uiteindelijk is het één grote familie. Dat gevoel is ook de grote kracht van de harmonie. Lief en leed liggen dicht bij elkaar.” Dat laatste heeft hij persoonlijk mogen ervaren. Marty van de Wouw: “Mijn vader ontving voor zijn vrijwilligerswerk een Koninklijk lintje. Zoals gebruikelijk verzorgde de harmonie een feestelijke serenade. Iedereen wist dat hij ziek was en nam met een persoonlijke handdruk afscheid van hem. Een week later stond de harmonie bij zijn uitvaart in de kerk te spelen.”

Verplichte nummers

“Helaas worden serenades tegenwoordig alleen nog bij ‘verplichte nummers’ als Koningsdag, de intocht van Sinterklaas en het Kindercorso gespeeld,” besluit hij. “Vroeger gebeurde dat ook altijd bij een gouden bruiloft of bij een kampioenschap van de voetbalclub, maar je wordt als harmonie niet overal meer voor uitgenodigd. Jammer, want naar zulke momenten keek je wel altijd uit.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief