Molenaar Jac Brosens in de ban van Akkermolen: 'Het is allemaal handwerk'
Foto: Addo Sprangers

Molenaar Jac Brosens in de ban van Akkermolen: 'Het is allemaal handwerk'

ZUNDERT - De Akkermolen in Zundert mag met een gerust hart worden aangeduid als een gezichtsbepalend monument. De molen is eigendom van de Gemeente Zundert, exploitatie en beheer zijn in handen van de Stichting Akkermolen.


Jac Brosens is een van de drie vrijwillige molenaars van De Akkermolen. Hij vertelt al bijna veertig jaar in de molen te komen. “Zelf heb ik altijd gewerkt in de hightech. De Akkermolen, die bijna 400 jaar oud is, is eigenlijk het tegenovergestelde. Het is fascinerend om te weten dat er bij de bouw van de molen, die al gauw 30 tot 35 ton weegt, vrijwel uitsluitend van mankracht en primitief gereedschap gebruik is gemaakt. Het is allemaal handwerk. Dat maakt het boeiend en verklaart ook mijn persoonlijke interesse in de Akkermolen. Tot 1953 is de molen functioneel geweest, totdat de as brak. Dat leidde het begin van het verval van de molen in. Uiteindelijk heeft de Gemeente Zundert in 1961 de molen voor één gulden overgenomen. De werkzaamheden die vervolgens aan de molen plaatsvonden, hebben het verval stopgezet. Begin jaren ’90 is er nog een grote restauratie geweest die 350.000 gulden kostte.” 

Zorgwekkend

Dat laatste maakt helaas niet dat de molen nu in perfecte conditie verkeert. Integendeel. “Onlangs hebben we jammer genoeg geconstateerd dat de hoofddraagbalk door bruinrot is aangetast,” meldt Jac Brosens. “Zorgwekkend, want deze zogeheten steenbalk draagt de hele molen. We zijn nog in afwachting van een offerte, maar de verwachting is dat reparatie tienduizenden euro’s gaat kosten. Daar zal de Gemeente Zundert dus een aardig potje geld voor moeten gaan vinden. Vervolgens is het afwachten wanneer de molenmaker tijd heeft voor deze reparatie.” De geconstateerde schade maakt in ieder geval dat de Akkermolen momenteel niet langer draai- en maalvaardig is.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>