Streep door Stille Tocht naar monument Vloeiweide
Foto: Charles Luijten

Streep door Stille Tocht naar monument Vloeiweide

RIJSBERGEN - De jaarlijkse herdenking van de overval op post de Vloeiweide 1944 zal er dit jaar vanwege het coronavirus heel anders uitzien. Zo wordt de gebruikelijke Stille Tocht geschrapt.


Op 4 oktober 1944, zegge en schrijve 24 dagen voor de bevrijding van Rijsbergen door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog, vond op landgoed De Vloeiweide onder Rijsbergen een overval door de Duitse bezetter plaats op de aldaar gevestigde geheime zender van het Nederlands verzet. Jaarlijks werd tot nu ter plaatse onder grote belangstelling een herdenking gehouden ter ere van de gevallen slachtoffers. Vier gezinsleden van de familie Neefs (moeder en drie kinderen) en vijf verzetsstrijders kwamen om het leven. Een dag later werden op de Schietheide in het Mastbos nog eens acht verzetsstrijders gefusilleerd. De plek waar het drama van de Vloeiweide zich afspeelde wordt aangegeven met de opgemetselde fundering van het verwoeste woonhuis van boswachter Neefs.

Alternatief

Dit jaar zou zondag 4 oktober aanstaande voor de 76ste keer op de plaats des onheils, waar zich een monument ter nagedachtenis van de gevallenen bevindt, weer de jaarlijks terugkerende herdenking zijn. Een bestuurslid van het Herdenkingscomité laat weten dat de Stille Tocht vanaf de Hellegatweg naar het monument niet doorgaat. Geen gezangen, geen sprekers. Kortom: geen herdenking zoals die gebruikelijk plaatsvindt. Het comité is nu op zoek naar een mogelijk alternatieve invulling van de herdenking.

BIJDRAGE CHARLES LUIJTEN

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>