‘Zundert is Malawi best goedgezind’
Jacques van Tichelt: 'Alle opbrengsten komen ten goede aan werk van Nicole van Elteren'
Jacques van Tichelt: 'Alle opbrengsten komen ten goede aan werk van Nicole van Elteren' (Foto: Addo Sprangers)

‘Zundert is Malawi best goedgezind’

ZUNDERT - De eind vorig jaar onder de noemer Café Malawi gehouden inzamelingsactie voor het kinderhuis van Nicole van Elteren heeft in Zundert heel wat teweeggebracht. Via de Malawi Shop, die volgende week aan de Veldstraat wordt geopend, is er nu een nieuw initiatief dat structureel financiële hulp wil bieden aan het kinderhuis in Malawi.


Een van de drijvende krachten achter het project is vrijwilliger Jacques van Tichelt. Ook hij raakte vorig jaar betrokken bij het door Peter Dictus en Riet Pijnappels geïnitieerde Café Malawi. “Op één of andere manier werden zij geraakt door het verhaal van Lilian van Elteren, de moeder van Nicole, over haar dochter en haar werk in Malawi. Zij wilden iets voor Nicole betekenen en schakelden daartoe ook hun netwerk in, waar ik ook deel van uitmaak. Uitgangspunt was in eerste instantie uitsluitend het houden van een benefietavond, maar al snel kwamen we op de gedachte dat we het enthousiasme voor de actie wel enkele weken zouden kunnen vasthouden als we ook een ruimte tot onze beschikking zouden hebben om een winkel aan de actie te koppelen.”

Pand

Aldus geschiedde. De organisatoren van Café Malawi kregen gedurende drie weken een pand in de Molenstraat ter beschikking, waar via de verkoop van allerlei geschonken goederen een belangrijke impuls kon worden gegeven aan het uiteindelijk opgehaalde bedrag van ruim 45.000 euro. “Het was leuk om te doen,” blikt Jacques van Tichelt terug. “Zeker omdat ik zelf ook altijd een winkel heb gehad. Ik heb toen ook gemerkt dat Zundert Malawi best goedgezind is.”

Geprikkeld

Toen de winkel van Terre des Hommes aan de Veldstraat werd gesloten, borrelde bij hem dan ook al snel het idee op om er ‘iets’ mee te doen ten behoeve van Nicole van Elteren en haar liefdadigheidsactiviteiten in Malawi. “In de winkel van Terre des Hommes waren veel vrijwilligers op leeftijd actief. Voor wat betreft het coronavirus bevindt deze groep zich in de gevarenzone. Ik kon dat goed begrijpen gezien de inrichting van die winkel. Het was lastig om die coronavriendelijk te maken. Terre des Hommes is gebonden aan landelijk beleid, wat een rigoureus andere opzet onmogelijk maakte. Toen ik las dat Terre des Hommes in Zundert ging stoppen, ging er meteen een lichtje branden. Deze winkel heeft namelijk een aanzuigende werking: er wordt veel ingeleverd en veel verkocht. Uiteindelijk hebben we een deal gemaakt en de huurovereenkomst en de hele inboedel overgenomen. We hebben inmiddels al zo’n veertig vrijwilligers, bestaande uit ‘oude’ vrijwilligers en nieuwe aanwas vanuit de ‘Malawi-groep’. Zo voelen zich geprikkeld door de nieuwe aanpak en het nieuwe elan.”

Transparant

De Malawi Shop wordt gerund door de Stichting Malawi Shop, waarvan Jacques van Tichelt het voorzitterschap op zich heeft genomen. “Op die manier zijn we losgekoppeld van de Afriana Foundation, de stichting van Nicole van Elteren. Zo blijft alles transparant, al komen alle opbrengsten straks ten goede aan het werk van Nicole van Elteren.” De Malawi Shop wordt op 23 september officieel geopend. Openingstijden woensdag tot en met vrijdag van 13.00 uur tot 17.00 uur en zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>