Beeld van de groet van het gilde op her kerkplein.
Beeld van de groet van het gilde op her kerkplein. Foto: Charles Luijten

Rijsbergs gilde Sint Bavo houdt traditie in ere

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - In vol ornaat stapten de gildebroeders van het al sinds 1707 actief zijnde Cloveniersgilde Sint Bavo zondagmorgen om even voor elf uur naar de Sint Bavokerk. 

Traditiegetrouw houdt het gilde zijn teerfeest op of rond 1 oktober, patroondag van de Heilige Bavo naar wie ook de parochie van Rijsbergen is vernoemd. Na de kerkdienst bracht het gilde op het kerkplein met vaandel de gebruikelijke groet voor God, Koning en Vaderland aan de geestelijke overheid.

Bavo

Bavo (oorspronkelijk Allowin of Alwin) van Gent werd rond 589 geboren in een adellijke familie uit Haspengau, het land rond Luik. Aanvankelijk was Allowin een woesteling. Door de dood van zijn vrouw echter besefte hij hoe kort en vergankelijk het leven was. Toen hij daarop de heilige bisschop Amandus ontmoette, kwam het tot een definitieve ommekeer in zijn leven. Hij gaf al zijn bezittingen weg en leidde van toen af het leven van een boeteling in het Gandaklooster, de latere Sint Baafsabdij, te Gent. Nog weer later verkoos hij met toestemming van zijn abt de eenzaamheid van een holle boom niet ver daar vandaan om zich als kluizenaar geheel en al aan de Heer te kunnen toewijden. Volgens overlevering wisten talloze mensen hem in hun nood te vinden; hij troostte en bemoedigde ze, en genas ze; hij wekte zelfs een dode tot leven. Totdat hijzelf getroffen werd door een vreselijke ziekte. Omstanders wisten te vertellen hoe zijn opgewektheid niet leed onder de helse pijnen. Omringd door gelovigen, vrienden en zijn geestelijk leidsman die hij had laten roepen om hem bij te staan, stierf hij op 1 oktober 654 in geur van heiligheid.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief