St. Annaschool zwaait juffrouw Jacqueline uit
Juf Jacqueline neemt afscheid.
Juf Jacqueline neemt afscheid. (Foto: Tess Mutsters)

St. Annaschool zwaait juffrouw Jacqueline uit

ZUNDERT - Jacqueline van Kuijck werkte dik vijfentwintig jaar als kleuterjuf op de St. Annaschool. De school was haar lust en haar leven, maar zelfs aan de meest leuke dingen moet je soms een eind maken. Daarom nam juffrouw Jacqueline afgelopen vrijdag afscheid van de school waar ze bijna haar hele carrière heeft gewerkt.


Al van jongs af aan wist Jacqueline van Kuijck al dat ze later juffrouw zou worden. Met 8 jaar oud trok ze alle jonge kinderen van de buurt al de garage in, waar ze een eigen klaslokaaltje had gemaakt. Daar speelde ze schooltje.

Werken bij de St. Annaschool

Haar droom kwam uit toen ze afstudeerde van de opleiding kleuterjuf. Ze kon beginnen als invaller bij verschillende scholen in Zundert. Zo ook op de kleuterschool van Klein Zundert, die er inmiddels al niet meer is. "Daar zit nu de fietsenmaker," vertelt Jacqueline met een glimlach. In die tijd werd ook de St. Annaschool gebouwd en Jacqueline liet al meteen haar oog op die school vallen. "Daar zou ik over een paar jaar wel heel graag willen werken," zei ze tegen haar zus. En dat lukte. In 1985 begon ze eerst als invaller bij de school, later in 1994 kreeg ze er een parttime baan. "Ik vond het zo leuk dat ik er nooit meer weg ben gegaan," lacht Jacqueline.

Passie voor het vak

Jacqueline vertelt vol enthousiasme over haar baan, want het voelt nog steeds alsof het haar baan is. "Ik heb nog echt een vakantiegevoel, het voelt nog helemaal niet alsof ik er echt helemaal mee gestopt ben," zegt ze. "Vrijdag deed het wel even pijn. De kinderen kwamen me ophalen en ik werd ontvangen met muziek en ballonnen. Alle klassen van de onderbouw deden daarna een optreden en als laatste was er een liedje. Ja, toen moest ik wel even slikken. Een van de kindjes zei: ‘Juffrouw ik zie traantjes’, en dan moet je ervoor zorgen dat je niet helemaal uitbarst, want dat kun je natuurlijk niet doen bij de kinderen. Dan zeg ik maar dat het traantjes van geluk zijn."

Liefde voor de kleuters

De band met de kinderen is altijd enorm belangrijk geweest voor Jacqueline. Haar hele leven is ze kleuterjuf geweest en haar hart ligt dan ook echt bij de kleuters. Als ze over ‘haar kindjes’ vertelt, begint ze te stralen. "Natuurlijk ben ik gek op alle kinderen, maar ik vind het gewoon zo enorm leuk om met kleuters te werken," zegt ze met een brede lach. "Kleuters zijn heel spontaan, ze doen waar ze op dat moment aan denken zonder er echt bij stil te staan. Ze zeggen dus ook alles wat in ze opkomt en soms kan dat heel grappig zijn. Zo kreeg ik afgelopen vrijdag een tekening van een kindje waarop stond: 'Juf, ik vind het jammer dat je weg gaat, maar je bent ook al heel oud'. Dat is natuurlijk hilarisch." Jacqueline is enorm dankbaar dat ze altijd bij de St. Annaschool heeft mogen werken. Momenteel mist ze het lesgeven nog niet, ze kan ook wel genieten van haar rust. De dagen op school waren namelijk altijd erg hectisch. ‘Ik was altijd kapot als ik thuis kwam, maar ik heb er nooit een seconde spijt van gehad. Toch voel ik dat ik toe ben aan wat rust. Je wordt er ook niet jonger op, hè?" zegt ze grappend. 'Ik heb wel de juiste keuze gemaakt’, zegt ze, waarna ze zachtjes vervolgt: "Denk ik."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>