Lilian Herijgers: 'Met het boek geef ik kinderen een boodschap mee: trek erop uit en ontdek de wereld'
Lilian Herijgers: 'Met het boek geef ik kinderen een boodschap mee: trek erop uit en ontdek de wereld' Foto: Malou Evers

Kinderboek geeft Stichting leefALSlili zetje in de rug

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Via de Stichting leefALSlili wil Lilian Herijgers uit Zundert een bijdrage leveren aan de strijd tegen de (nog) ongeneeslijke zenuw- en spierziekte Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). Zo worden de opbrengsten van het onlangs door haar uitgegeven kinderboek ‘Lama Luna en Karel Kievit’ aangewend voor onderzoek naar de ziekte.

Zo’n anderhalf jaar geleden kreeg Lilian te horen dat ze ALS heeft, een progressieve spierziekte die uiteindelijk zal leiden tot de dood. Een hard gelag voor de jonge moeder en haar gezin. Toch zit ze niet bij de pakken neer en probeert ze zo positief mogelijk invulling te geven aan haar leven. “Buiten het hele coronagebeuren gaat het goed,” zegt ze.

Stichting leefALSlili

Haar energie steekt ze in haar gezin en in activiteiten ten behoeve van Stichting leefALSlili. De naam voor de stichting komt uit eigen koker. “Ik vond het wel een ‘catchy name’ die bovendien goed weergeeft hoe ik in het leven sta.” Een in juni geplande sponsorloop moest vanwege het coronavirus worden doorgeschoven naar volgend jaar. “Een dergelijk evenement wil je meteen goed weg kunnen zetten,” vindt Lilian. “Zodat iedereen in Zundert meteen weet waar Stichting leefALSlili voor staat. Daar doen we geen concessies aan, ook niet vanwege het coronavirus. We gaan nu dus voor de zomer van 2021.”

Ontdekkingstocht

De uitgave van het kinderboek ‘Lama Luna en Karel Kievit’ kon echter wel gewoon doorgang vinden. “Hanneke van Caam, een vriendin van mij, kwam met het idee voor het boek. Zij kan goed illustreren. Hierop ben ik aan de slag gegaan en heb ik in één middag het verhaal verzonnen en samen met Hanneke verder uitgewerkt.” Het boek is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 7 jaar en gaat over de lama Luna die avonturen beleeft over de hele wereld. Luna ontdekt de verschillen tussen alle mooie plekken die zij bezoekt en maakt overal nieuwe vrienden, maar komt tegelijkertijd tot het inzicht dat de fijnste plek gewoon thuis is.

Boodschap

Het is in een notendop ook het verhaal van Lilian Herijgers zelf. “Mijn man en ik hebben verkering gehad toen we jong waren en zijn vervolgens acht jaar uit elkaar geweest. In die tijd heb ik de wereld rond gereisd. Eenmaal terug kwamen we elkaar weer tegen en zijn we uiteindelijk getrouwd. De titel van het boek is niet toevallig gekozen. Luna is mijn bijnaam, terwijl mijn man bij de volleybalclub de bijnaam Kievit had. Met het boek geef ik kinderen een boodschap mee: trek erop uit en ontdek de wereld. ‘Lama Luna en Karel Kievit’ is een leuk boek geworden, echt iets van ons. Het was ook precies wat ik zelf voor ogen had. Pas toen het helemaal af was, heb ik het ook aan kinderen laten zien. Die vonden het leuk en herkenbaar. Ook van anderen, zelfs onbekenden, heb ik al veel positieve reacties ontvangen.”

Het kinderboek ‘Lama Luna en Karel Kievit’ is verkrijgbaar bij Hanneke Dictus Thuisin Mooi Wonen aan de Molenstraat 30 en bij Bruna Zundert aan de Molenstraat 80 in Zundert. Online bestellen kan ook via www.leefalslili.nl. Per verkocht boek gaat één euro rechtstreeks naar ALS Nederland. De overige opbrengsten gaan naar Stichting leefALSlili. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief