Dorpsraad Rijsbergen aardig op weg als gesprekspartner
<p>Marian Frijters is voorzitter van de Dorpsraad Rijsbergen.</p>

Marian Frijters is voorzitter van de Dorpsraad Rijsbergen.

(Foto: collectie Marian Frijters)

Dorpsraad Rijsbergen aardig op weg als gesprekspartner

RIJSBERGEN - Samen met de andere leden van de Dorpsraad Rijsbergen maakt Marian Frijters zich sinds een kleine drie jaar als voorzitter sterk voor de leefbaarheid van ‘haar’ dorp. Er samen de schouders onder zetten past bij haar. “Alleen doe je niks, alles draait om samenwerking.”


Geboren aan de Schriekenweg en getogen aan de Oekelsestraat, kan Marian Frijters niet anders worden omschreven dan als rasechte Rijsbergse. Slechts vanwege haar opleiding tot verpleegkundige vertoefde ze enkele jaren in Roosendaal, maar sinds 1993 alweer is ze woonachtig in de vertrouwde woning aan de Oekelsestraat. Jarenlang werkte Marian Frijters als IC-verpleegkundige op De Klokkenberg in Breda. Van daaruit stroomde ze door naar beleidsfuncties in ziekenhuizen. “Vervolgens heb ik de overstap gemaakt naar een huisartsenorganisatie die actief is in de regio Roosendaal, Bergen op Zoom en Tholen en omliggende dorpen,” vertelt ze. “Hier hou ik me bezig met de organisatiestructuur en beleidsvorming. Ik moet ondersteuning bieden aan de directie en ervoor zorgen dat processen goed verlopen.”

Overgehaald

De link met de zorg maakte ook dat Marian Frijters in beeld kwam bij de Dorpraad Rijsbergen. Of beter gezegd: bij haar voorganger Christ Daamen. “We hebben samengewerkt in het Amphia Ziekenhuis. Hij heeft me overgehaald om als vicevoorzitter actief te worden voor de Dorpsraad. Daar had ik wel oren naar. Je bent dan toch op een andere manier met het dorp dan alleen met school of met boodschappen doen. Mijn drie kinderen zijn hier geboren en hun vader woont hier ook nog. Vrij snel na de oprichting van de Dorpsraad ben ik mee gaan doen, waarbij ik veel van Christ heb geleerd. Toen de vacature voor het voorzitterschap vrijkwam, ben ik door Christ gevraagd hem op te volgen. Dat is na zijn overlijden ook gebeurd, met een formeel momentje. Het moet natuurlijk ook door anderen echt gedragen worden.” 

Proces

Die ‘anderen’, de andere leden van de Dorpsraad Rijsbergen, zijn voor Marian Frijters meer dan belangrijk. “Ik werk fulltime en vind echt dat we het met zijn allen moeten doen. Daarom werken we ook met werkgroepjes, waarbij we rekening houden met iemands voorkeuren en expertise. Daarnaast moet je als Dorpsraad natuurlijk goed op de hoogte zijn van wat er in het dorp leeft. Aan het begin van dit jaar hebben we een evaluatie gehad: waar gaan we ons het komende jaar op richten? En hoe gaan we zaken aanpakken? Dat is ook een soort proces. Verder willen we een proactievere houding ontwikkelen, om zodoende beter te zijn voorbereid op vragen die bijvoorbeeld vanuit de Gemeente Zundert op ons afkomen. Als Dorpsraad Rijsbergen zijn we echter aardig op weg als serieuze gesprekspartner voor alle mogelijk betrokken partijen.” 

Keuveltafel

Voor nieuwe initiatieven is de Dorpsraad Rijsbergen zeker ontvankelijk, zo maakt zij duidelijk. “In gesprekken met andere dorpsraden en met de ambassadeurs van de Gemeente Zundert kwam het fenomeen inwonerspanel naar voren. Daar willen we dan zeker over meepraten.” En zo zijn er meer zaken. “In Rijsbergen houden we zogeheten Dorpswandelingen om nieuwkomers kennis te laten maken met het dorp. Da’s altijd heel leuk. Oud en nieuw mixt dan met elkaar, het zorgt voor verbinding. We willen er straks daarom ook een ‘keuveltafel’ aan koppelen.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/zundert&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;