Afbeelding

Aan de keukentafel met Laurens Engbers: ‘Iedereen binnen Fri-Jado is gelijk’

Door: Bregje Kop Algemeen

Na zijn diensttijd kon Laurens Engbers vrij snel via via een baan krijgen. Dat zag hij als een groot geluk. Hij kwam terecht bij Fri-Jado in Oud Gastel. Door de jaren heeft Engbers zich flink op weten te werken binnen het bedrijf. Inmiddels bekleedt hij de functie van CEO. Fri-Jaco is in 1937 opgericht door Jacques en Donny die frigidaires ging importeren. Het bedrijf ontwikkelt en produceert apparatuur voor het bereiden, bewaren en presenteren van warme en koude versproducten.

Je bent nu CEO, maar daar is een lange weg aan vooraf te gaan, toch?

“Dat klopt. Ik stapte als management trainee binnen bij Fri-Jado. Dat was in 1995, kort na mijn diensttijd. Ik kon de baan via via krijgen en was daar heel blij mee. Normaal gesproken doe je iets voor een aantal jaar en dan denk je ‘what’s next?’. Ik heb het geluk gehad dat deze nieuwe stap steeds op een natuurlijk moment kwam binnen Fri-Jado. Daardoor kon ik opklimmen, tot ik uiteindelijk CEO was.”

Heb je vanuit je diensttijd iets meegenomen naar het zakenleven?

“Ja, dat denk ik wel. Ik heb gediend in Bosnië ten tijde van de val van Srebrenica. Je bent daar echt op elkaar aangewezen. Je maakt daar dingen mee en als je terugkomt ben je één team. Het belangrijkste wat ik daaruit heb meegenomen naar het zakenleven is dat iedereen gelijk is. Het maakt niet uit waar je werkt of wat je doet, iedereen is gelijk en iedereen moet voor hetzelfde doel staan. We doen het samen. Dat vind ik belangrijk om over te brengen en om te bewaren binnen je bedrijf.”

Ik zag op jullie site dat jullie tijdje geleden ‘werkgever van het jaar’ zijn geworden. Dat wordt je natuurlijk niet zomaar. Wat doet dat met jou als CEO?

“Die titel ontvingen we inderdaad in 2017. Ik vind dat eigenlijk het meest mooie compliment dat je van je werknemers kunt krijgen. Ik denk dat we deze titel hebben ontvingen omdat we alles binnen Fri-Jado écht samen doen. Als je een beter idee hebt dan de directie, dan leg je dat op tafel en dan gaan we ervoor. Daarnaast hebben we ook geregeld teammeetings op de werkvloer. Daarin bespreken we wat er goed gaat, maar ook wat er beter kan.”

Fri-Jado is in handen is van een private equity-onderneming. Hoe werkt dat voor jou? Heb je voldoende ruimte om te ondernemen?

“Ik moet zeggen dat ik best positief ben over private equity. Er was voor ons geen fit meer met de oorspronkelijke aandeelhouder. Toen het slecht ging met de bouw gingen zij kijken welke corebusiness bij hun onderneming paste en dat waren wij niet. Er wordt best wel vaak slecht gepraat over private equity, maar er zit een ambitie in die mij heel erg bevalt en dat is, vind ik, ook voordelig voor iedereen. Je hebt een aandeelhouder waaraan je moet leveren, maar als je meer ambitie hebt als bedrijf is dat ook goed voor de medewerkers. Zo krijg je doorstroming. Ik heb dus echt positieve ervaringen met het overstappen.”

Op jullie website staat een duidelijk statement over het produceren in eigen land. Vanuit welke overweging is deze keuze gemaakt? 

“Wij kiezen echt wel voor kwaliteit. We zijn niet de goedkoopste in de markt, maar wij kunnen wel sneller ontwikkelen en inspringen op de vraag dan de concurrenten. In onze apparatuur kan de klant het voedsel langer bewaren. Bij Fri-Jado vinden we het belangrijk dat we snel kunnen schakelen richting de klant. Wanneer je de productontwikkeling en verkoop dicht bij elkaar hebt, kun je dat doen. Het is belangrijk dat je steeds voorop blijft in ontwikkeling. Je moet steeds als eerst iets wegzetten. Wanneer de bedrijven uit China gaan volgen moet je weer met iets nieuws bezig zijn.”

Dan zou je toch zeggen dat je op een gegeven moment alles al wel een keer hebt uitgevonden. Kun je eens uitleggen hoe zo’n ontwikkeltraject gaat?

“Het begint bij een basis en dat zijn je medewerkers. We zijn een bedrijf met een speciaal DNA. Er werken heel veel gemotiveerde mensen bij ons. De juiste mensen hebben is heel belangrijk. Daarnaast moet je de juiste energie creëren in je bedrijf. Er moet een dynamiek ontstaan waardoor iedereen gemotiveerd is om dat stapje extra te zetten. Vaak vormt commercie de schil naar de buitenkant toe, maar je moet juist de techneuten ook meetrekken naar de klant. Zij moeten ook in contact komen met de klant, want zij komen vaak juist met de briljante ideeën.”


Als je terugkijkt op je periode bij Fri-Jado. Zijn er ook dingen die je met de wetenschap van nu anders gedaan zou hebben?

“Er zijn altijd wel bepaalde productlijnen waarvan je achteraf denkt, dat hadden we nooit moeten ontwikkelen. Je maakt altijd wel eens een verkeerde keuze in hetgeen dat je ontwikkelt. Ik denk wel dat wij een periode hebben gehad dat we meer ontwikkelden voor klanten in plaats van voor de markt. Maar een klant kun je verliezen. Dus als daar veel van je ontwikkelcapaciteit in gaat zitten dan neem je een groot risico. Wat wij wel hebben geleerd is dat het goed is om een klant als uitgangspunt te hebben, maar je moet altijd voor de markt ontwikkelen. Basisontwikkelingen moeten generiek, vooruitstrevend, technologisch en enerverend zijn.

Met wie zou jij nog weleens aan de keukentafel willen zitten?

“Ik heb twee personen. De ene is misschien wat opmerkelijk, maar ik zou weleens in gesprek willen met Che Guevara. Dat gaat helaas niet meer lukken. Maar hij is voor mij iemand met, een in aanvang juiste betrokkenheid, die een totaal verkeerde afslag neemt. Dat vind ik interessant. De tweede is Barack Obama. Ook hij heeft een hoge mate van betrokkenheid, maar weet dat te combineren met veel intelligentie en charisma. Ik zou weleens een goed gesprek willen hebben met hem over wat hij nu vindt over de huidige situatie in Amerika. Hij is ook één van de weinige oud-presidenten met humor, vind ik. Het is een geboren leider.”

Naam:
Laurens Engbers

Bedrijf:
Fri-Jado

Functie:
CEO

Leeftijd:
52

Getrouwd met:
Ying Engbers, 48 jaar

Kinderen:
Jejira Engbers, 5 jaar

Hobby’s:
“Mijn grootste hobby is langebaan zwemmen op open water. Van huis uit deed ik altijd al waterpolo en wedstrijdzwemmen. Op een gegeven moment ben ik geïnfecteerd geraakt met het langebaan zwemmen door een wedstrijd in Spanje. Nu probeer ik zo’n zes keer per jaar een wedstrijd te zwemmen. Het is toch steeds weer iets moois om naar toe te werken. Zwemmen is echt een uitlaatklep voor mij. Ik vind hardlopen en fietsen ook leuk, maar op een bepaalde leeftijd gaat dat op je knieën werken. Wat dat betreft is zwemmen wat gezonder. Tijdens zwemmen kan ik zowel fysiek als mentaal even helemaal loskomen.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief