In de tent van De Bijtende Bende konden belangstellenden meer te weten komen over het herkennen van drugscriminaliteit.
In de tent van De Bijtende Bende konden belangstellenden meer te weten komen over het herkennen van drugscriminaliteit. Foto: Addo Sprangers

Gemeente Zundert en Meld Misdaad Anoniem bundelen krachten

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Wie er oog voor heeft, weet drugscriminaliteit vrij eenvoudig te herkennen. Om de inwoners hierbij de helpende hand te bieden, streek donderdagmiddag op de Markt in Zundert de tent van De Bijtende Bende neer.

Belangstellenden konden er meer te weten komen over hoe drugscriminaliteit is te herkennen en wat drugscriminaliteit betekent voor de eigen wijk en buurt. De Bijtende Bende is een initiatief van de politie, Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland, Gemeente Zundert en Meld Misdaad Anoniem. Haar komst naar Zundert had alles te maken met de samenwerkingsovereenkomst tussen de Gemeente Zundert en Misdaad Anoniem, welke donderdag werd ondertekend door burgemeester Joyce Vermue en Karin Krijnen, manager operations van Meld Misdaad Anoniem.

Ondermijning

Beide partijen bundelen hun krachten, waarbij is overeengekomen dat de Gemeente Zundert vanaf 1 december direct belangrijke meldingen over criminaliteit en fraude in de gemeente Zundert ontvangt van Meld Misdaad Anoniem. De samenwerking vergroot de informatiepositie van de Gemeente Zundert en moet op die manier de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit versterken. “Ondermijning is een vorm van criminaliteit die we moeten opsporen en aanpakken,” aldus burgemeester Joyce Vermue. “Signalen over ondermijnende activiteiten willen we daarom vroegtijdig in beeld brengen. Dat kunnen politie en de Gemeente Zundert niet alleen. We hebben daarbij de ogen en oren van inwoners hard nodig. Daarom sluit de Gemeente Zundert zich aan bij Meld Misdaad Anoniem.”

Onafhankelijk

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Bij Meld Misdaad Anoniem maken mensen melding over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, fraude of onverklaarbaar vermogen. De melder is en blijft anoniem. Karin Krijnen: “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen. Maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet overzien of dat ze er simpelweg niets mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet”.

Melden

Melden is belangrijk. Een melding kan ervoor zorgen dat er een onderzoek start of het kan een laatste stukje informatie in een lopend onderzoek zijn. Elk jaar volgen er meer dan 1500 aanhoudingen naar aanleiding van anonieme meldingen. Wanneer een hennepkwekerij vlam vat, of een drugslab in een woonwijk ontploft, zeggen buurtbewoners soms dat ze al langer dachten dat er iets niet klopte. Melden kan via een beveiligde omgeving op de website van Meld Misdaad Anoniem. Inwoners kunnen ook telefonisch hun melding doorgeven. Meld Misdaad Anoniem is zeven dagen per week bereikbaar via telefoonnummer 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief