Nieuwe parochie Christus Koning plechtig geïnstalleerd
Foto: Charles Luijten

Nieuwe parochie Christus Koning plechtig geïnstalleerd

RIJSBERGEN - In de Rijsbergse Sint Bavokerk vond zondag een bijzondere gebeurtenis plaats. Met een plechtige Hoogmis, waarin bisschop mgr. Jan Liesen voorging, werden de drie in de gemeente Zundert bestaande parochies samengesmolten tot één nieuwe parochie Christus Koning.


De samenvoeging is niet van vandaag of gister. Het verzoek daartoe werd, na rijpe overweging, door de besturen van de parochies officieel reeds op 9 november vorig jaar gedaan. Elke ‘oude’ parochie is met een zetel vertegenwoordigd in het nieuwe bestuur. Opgemerkt wordt dat de vijf dorpskerken ieder voor zich over een eigen commissie beschikken ten aanzien van een aantal zaken die tot nu elke kerk eigen was. Hierdoor wordt dus toch nog een stukje zelfstandigheid bewaard. Eerder, in januari 2014, gingen de toen nog geheten parochies H. Cornelius (Achtmaal) O.L. Vrouw van Altijd Durende Bijstand (Wernhout) en H. Willibrordus (Klein Zundert) al tot bestuurlijke samenwerking over en verder onder de naam H. Drie-Eenheid. Die parochie behoort echter met ingang van het nieuwe jaar ook weer tot het verleden.

Met de tijd mee

Vanaf nu is dat ook het geval met de parochies H. Bavo (Rijsbergen) en H. Trudo (Zundert) Alle vijf rooms-katholieke kerken die de gemeente Zundert telt worden bestuurlijk samengevoegd onder de nieuwe parochie Christus Koning. Opgemerkt wordt dat de bestaande kerken wel de naam van de patroon behouden houden die hen destijds bij inzegening werd toegewijd. Het is min of meer vergelijkbaar met de gemeentelijke herindeling in 1997.Heel wat gemeenten werden toen opgeheven en fuseerden met elkaar. Ook de rooms-katholieke kerk moet, gelet op de vele maatschappelijke en sociale veranderingen, met haar tijd mee.

Bisschop Liesen

Voor de installatie van de nieuwe parochie Christus Koning was bisschop Mgr. Jan Liesen van het Bisdom Breda afgelopen zondag present in de Rijsbergse Sint Bavokerk waar hij voorging in de plechtige Hoogmis van 11.00 uur, muzikaal opgeluisterd door een klein aantal leden van zangkoor Voluntate. Parochianen uit de regio Zundert waren ervan op de hoogte dat zij deze zondagmorgen niet naar de kerk konden komen vanwege de regelgeving rond het coronavirus. Bij de installatie waren dan ook uitsluitend de oud-parochiebestuurders van de hiervoor genoemde parochies aanwezig. Dat burgemeester Joyce Vermue van de gemeente Zundert er eveneens was zal niemand verwonderen. Het fusieproces tussen de betrokken parochies werd begeleid door drs. Geerten Kok, bisschoppelijk gedelegeerde kerkopbouw.

BIJDRAGE CHARLES LUIJTEN

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>