Karel Dictus is fel gekant tegen de realisatie van een permanente bushalte voor zijn deur.
Karel Dictus is fel gekant tegen de realisatie van een permanente bushalte voor zijn deur. Foto: Addo Sprangers

Tevredenheid bij Karel Dictus: aanleg bushalte Veldstraat voorlopig opgeschort

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Het Zundertse college heeft besloten de aanleg van het busperron aan de westzijde van de Veldstraat, voor het bedrijf en de woning van Karel Dictus, voorlopig op te schorten. Dit tot grote tevredenheid van Dictus, die fel gekant is tegen de realisatie van een permanente bushalte voor zijn deur.

Afgelopen maandag blokkeerde Dictus, eigenaar van een garage-, taxi- en autoverhuurbedrijf, met twee kleine vrachtwagens de plek waar de bushalte gestalte moet krijgen. Dit nadat hij vorige week donderdag vernam dat de aanleg hiervan zou starten. Het betekende dat het ingehuurde aannemersbedrijf niet kon beginnen met de geplande werkzaamheden.

Hinder

Sinds 2018 begint zich pal voor de deur van Dictus een tijdelijke bushalte. Hij zegt er veel hinder van te ondervinden. Zo zouden bussen tientallen keren per dag zijn uitritten blokkeren. “Eigenlijk mag er niet eens een bushalte op de bewuste plek worden gerealiseerd”, stelt Dictus. “De halte voldoet namelijk niet aan de richtlijnen.” Zo wordt het perron acht meter lang, terwijl dit volgens de richtlijnen van het CROW - een Nederlandse stichting die zich opstelt als kennisinstituut voor infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en vervoer, en werk en veiligheid -tenminste twaalf meter zou moeten zijn.” Daarnaast is volgens Dictus de voorgenomen hoogte van de bushalte ten opzichte van zijn uitritten te hoog en is de stoep zó smal dat er voor een bankje en prullenbak maar amper ruimte is.

Intentieverklaring

“Mensen met een beperking, die bijvoorbeeld zijn aangewezen op een rollator of een rolstoel, kunnen er al helemaal niet uit de voeten,” zegt hij. Een mening die wordt gedeeld door het Gehandicapten Platform Zundert. Die belangenvereniging stelt dat een bushalte op de beoogde locatie indruist tegen de mede door de Gemeente Zundert ondertekende intentieverklaring een echte inclusieve gemeente te willen zijn, voor mensen met en zonder handicap, beperking of kwetsbaarheid.

Bezwaar

Tot aan de Raad van State verzette Dictus zich tegen de komst van een permanente halte. “Die zaak heb ik verloren omdat ik onvoldoende kon aantonen dat ik hinder ondervind van de bushalte,” aldus Dictus. Ook straatgenoten tekenden tevergeefs bezwaar aan. Onder meer op basis van verkeersonderzoek houdt de Gemeente Zundert vol dat de bushaltes in de Veldstraat op de meest optimale plekken zijn ingetekend. Dat laatste bevreemdt Karel Dictus dan weer. “De plek voor mijn deur is al de vierde die als allerbeste plek is aangewezen. Eerst was die plek ter hoogte van de Willem Pastoorsstraat, maar die werd geschrapt na protesten van omwonenden. Daarna was de beste plek ter hoogte van de Plataanstraat. Zelfde verhaal. Daarna moest de plek voor de deur van mijn buurman op nummer 12 komen. En nu is de plek voor huisnummer 14 zogezegd de allerbeste plek.”

Terugdraaien

En daar weigert Karel Dictus dus aan mee te werken. “Als een permanente bushalte is aangelegd, is het moeilijk om dat weer terug te draaien. Bovendien wil ik voorkomen dat ons gemeenschapsgeld hieraan wordt uitgegeven. Ik heb al meerdere keren een gesprek met de burgemeester aangevraagd, maar dat is tot op heden niet gelukt.”

Overwinning

Maandagmiddag nog plaatste de Gemeente Zundert borden met het opschrift ‘verboden te parkeren - wegsleepregeling’ in de Veldstraat en sommeerde zij Dictus zijn vrachtwagens te verplaatsen op straffe van 2.000 euro boete per wagen per overtreding plus wegsleepkosten. De ondernemer was er niet van onder de indruk. “Dat heb ik weerlegd. Dan had er namelijk een publicatie van de maatregel in de Zundertse Bode aan vooraf moeten gaan. ’Sleep maar weg’, heb ik gezegd, ‘dan zet ik meteen andere wagens weg’. Daar word ik niet warm of koud van.” Dinsdagmiddag was de situatie plotseling weer heel anders. Twee ambtenaren kwamen hoogstpersoonlijk langs om hem een brief te overhandigen met hierin het besluit van het college om de aanleg van de bushalte voorlopig op te schorten. Tot groot genoegen van Dictus. “Het feit dat ze het niet gedurfd hebben, voelt als een overwinning,” zegt hij. “De Gemeente Zundert heeft me in de brief ook verzocht de vrachtwagens weg te halen. Dat zal ik ook doen.”

Oud zeer

Dictus wijt de hele situatie aan ‘oud zeer’ dat bij de Gemeente Zundert zou leven. “Sinds 2008 al probeer ik hier met mijn bedrijf aan de Veldstraat weg te geraken naar een andere locatie in Zundert. Zo wilde ik met mijn bedrijf verhuizen naar bedrijventerrein Molenzicht en daar mijn bedrijf uitbreiden met een wasstraat. Vanaf het allereerste begin heb ik echter tegenwerking ondervonden en werd ik telkens geconfronteerd met aanvullende eisen. In 2018 heb ik een WOB-verzoek ingediend met betrekking tot mijn vestigingsplannen op Molenzicht en nog steeds is het dossier niet volledig openbaar gemaakt. De rechter buigt zich er nu over.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief