De Klerk en Zagers voor het Maria-altaar.
De Klerk en Zagers voor het Maria-altaar. Foto: Tess Mutsters

Genieten van kunst Rubens in H. Trudokerk

Door: Tess Mutsters Algemeen

ZUNDERT - Als je de St. Trudokerk binnenstapt, ziet de kerk er best modern uit. De hoge koepel in een diepblauwe kleur en het marmeren altaar zorgen voor die indruk. Toch heeft de kerk al behoorlijk wat meegemaakt en is er veel te vertellen over de kerk en vooral ook over de kunst die er in te vinden is. Samen vertellen koster Johan Zagers en Ad de Klerk over de geschiedenis en de kunst van de kerk.

Kunst is één van de dingen waar Zundert al jaren om bekend staat. Als dorp is het trots op Van Gogh, die hier natuurlijk geboren werd. Verder ademt de gemeente kunst uit iedere porie, het jaarlijkse bloemencorso is er één van de voorbeelden van. Ook in de St. Trudokerk is een aantal bijzondere kunstschatten te vinden. Deze stonden er al vóórdat de huidige kerk werd gebouwd en hebben behoorlijk wat verhuizingen meegemaakt.

De bouw van de huidige St. Trudokerk begon in maart 1927 en in slechts een paar maanden tijd, stond de nieuwe kerk er al. Eind november 1927 werd de kerk namelijk in gebruik genomen. “Een leuk feitje is dat de toren van de oude kerk er toen nog een tijdje heeft gestaan en dat er dus twee kerktorens vlak naast elkaar stonden,” vertelt koster Johan Zagers enthousiast.

Nieuwe klokken

De kerk heeft een rijke geschiedenis. Zo is het al de derde katholieke kerk die ongeveer op die plek stond in Zundert. Ook zijn de klokken van de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Nazi’s gestolen en omgesmolten tot kogels en wapens. Later legde heel Zundert geld in om nieuwe klokken te kopen, of men daar nou geld voor had of niet. De kerk staat, net als de rest van Zundert, vol kunstwerken en spullen van historische waarde. Eén kleine selectie van deze kunstwerken kwam van een behoorlijk beroemde kunstenaar. Een paar van de oude altaren en beelden in de kerk, werden namelijk ontworpen door niemand minder dan Peter Paul Rubens. Rubens was een grootse Vlaamse kunstenaar die van 1577 tot 1640 leefde.

Altaren en beelden

“In 1802 werd het hoofdaltaar, twee zijaltaren en drie beelden overgekocht van de St. Michielsabdij in Antwerpen,” vertelt Johan Zagers. Het hoofdaltaar, dat tegenwoordig aan de rechterzijde van de kerk tegen de wand staat, is enorm groot en aangezien het altaar met paard en wagen moest vervoerd, werden er twee wagens aan elkaar gebonden en werd er een extra span paarden gebruikt. “De drie beelden zijn ook ieder 2,5 meter, die hebben ze destijds in drieën gezaagd om beter te kunnen vervoeren,” vertelt Zagers. Het is een apart verhaal. et op deze manier omgaan met kunst van zo’n grote kunstenaar zou vandaag de dag als een ware misdaad worden gezien.

Zowel het hoofdaltaar, een van de twee zijaltaren (het Maria-altaar), als de drie beelden werden ontworpen door Peter Paul Rubens. Hij maakte verschillende bekende schilderijen, waarvan er een aantal in grote kunsthallen hangen. “Voor het hoofdaltaar, dat Rubens dus heeft ontworpen, heeft hij destijds ook een schilderij gemaakt,” vertelt Ad de Klerk. “Dat is echter nooit mee naar Zundert gekomen, want dat werd uit de omlijsting gesneden voordat het werd verhuisd.” Het schilderij is toen naar het Louvre in Parijs verplaatst. Daar is het momenteel echter niet te bezichtigen, want het wordt flink gerestaureerd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief