Afbeelding
Foto: Corine Roks

Rebecca prikt bloed aan huis: ‘Achter elke deur schuilt een ander verhaal’

Door: Corine Roks Algemeen

ZUNDERT - Rebecca Hagedorn werkte in de reguliere zorg, met specialisme dementie. Een leuke baan maar moeilijk te combineren met haar gezin dat bestaat uit man, twee zonen, een dochter en viervoeter Faith. Een online vacature trok haar aandacht; bij Star-shl zochten ze een medewerker bloedafname die bij mensen thuis bloed prikt. Een functie die in alle opzichten aansloot op haar wensen: een baan in de zorg waarbij het contact met de mensen centraal staat inclusief een rooster dat past bij haar privéleven.

“In januari ben ik gestart, nog net voordat de pandemie uitbrak. Ik werk op vaste tijden en nooit op feestdagen of in het weekend. Maar wat ik het belangrijkst vind van dit werk is het contact met de mensen. Je komt overal aan huis, maakt een praatje, achter elke deur schuilt een ander verhaal. Het is zo afwisselend, en er zijn zo veel verschillende mensen”, aldus Rebecca over haar baan.

Bloeduitslagen

Een werkdag van de medewerker bloedafname. “De voorbereidingen tref ik de avond ervoor, dan ontvang ik de priklijst waarna ik mijn route uitstippel. Op mijn werkdag pak ik mijn spullen en rij van het ene naar het andere adres. Tussendoor breng ik het afgenomen bloed naar een prikpost, binnen vier uur moet het bloed namelijk worden afgedraaid. Ons laboratorium bevindt zich in Rotterdam waar het bloed dezelfde dag nog arriveert. Binnen een dag zijn de bloeduitslagen bekend”.

Prik

De centrale prikpost bevindt zich in Breda, aan de Ignatiusstraat. “Ik prik uitsluitend bij de mensen thuis, of soms in een verpleeghuis. Ik krijg vaak feedback dat ik goed prik. Ik denk dat mijn rustige manier van werken hieraan bijdraagt. Ook deins ik niet terug voor bloedafnames uit de meest vreemde plekken zoals arm, voet, been of hand”.

CPR

Op de vrijdag- en dinsdagochtend rijdt zij haar vaste dienstroute, op vrijdagmiddag is zij oproepbaar voor de huisartsen en trombosedienst. Sinds corona maakt zij ook deel uit van een nieuw team. “Op maandag rijd ik de corona/CRP route. Ik was meteen enthousiast toen ik gevraagd werd voor dit team. Op verzoek van huisartsen neem ik coronatests aan huis af en of meet de CRP waarde. Dit gebeurt met een druppel bloed, het gehalte CRP is een belangrijke aanwijzing voor ontstekingen. Ook meet ik het zuurstofgehalte in het bloed en meet ik de polsslag. Sommige patiënten hebben corona en staan onder controle. Aan ons de taak deze controles aan huis te verrichten, dat is nieuw binnen ons werkdomein”.

Geïnfecteerd

Op de vraag of zij niet bang is geïnfecteerd te worden antwoordt zij: “Wij zijn heel goed beschermd, met speciale kleding, gelaatsbescherming, handschoenen en slofjes. Ik zeg altijd ‘Ik krijg het coronavirus eerder in de supermarkt dan op mijn werk. Ik voel me superveilig want ander had ik dit werk niet gedaan”.

Reistijd

Rebecca vindt haar werk bijzonder afwisselend, niet alleen de verschillende contacten met patiënten maar ook de diverse locaties spreken haar aan. “De reistijd vind ik niet erg, het geeft me zelfs een stukje vrijheid en zelfstandigheid”. De laatste kilometers rijdt zij richting Bavel, waar haar man en drie kinderen op haar wachten. En natuurlijk Faith, die zit bij haar riem. Elke dag loopt Rebecca Hagedorn een stevige wandeling met haar maatje. Andere hobby’s van haar zijn lezen en muziek. En net als in haar werk vindt zij afwisseling heel fijn, van streekroman tot thriller en van klassieke tot trend muziek.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief