Initiatiefneemsters Anne Mutsters (links) en Irma Rens: 'In deze tijd is het mooi om te zoeken naar gemeenschapszin op afstand en om elkaar te inspireren'
Initiatiefneemsters Anne Mutsters (links) en Irma Rens: 'In deze tijd is het mooi om te zoeken naar gemeenschapszin op afstand en om elkaar te inspireren' Foto: Charles van Campenhout

Op zoek naar inspirerende verhalen met ‘Het Oplaadpunt’

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Zet mensen aan het werk met creatieve opdrachten en de verhalen komen los. Dat is de achterliggende gedachte van het Zundertse project ‘Het Oplaadpunt’ dat eind deze maand start. Een niet willekeurig gekozen naam, want het is de bedoeling dat de deelnemers zich opladen met hoop, energie, positivisme en zingeving.

‘Het Oplaadpunt’ komt min of meer voort uit het eind vorig jaar gelanceerde project ‘Tijd van je leven’, een laagdrempelig kunstproject waarbij senioren door middel van creativiteit uitgenodigd werden om hun talenten te (her)ontdekken, verhalen uit te wisselen en nieuwe mensen te ontmoeten. Het project stierf vanwege het oplaaiende coronavirus echter min of meer een stille dood.

Brainstormen

Irma Rens, vanuit Nieuwe Veste in Breda een van de projectleiders van ‘Tijd van je leven’, sloeg samen met Anne Mutsters aan het brainstormen en niet veel later was het initiatief ‘Het Oplaadpunt’ geboren. Het project, waarbij deelnemers worden uitgedaagd om vijf weken op rij een inspirerende, creatieve thuisopdracht te maken, wordt gehouden in samenwerking met de Gemeente Zundert en richt zich op jongvolwassenen en senioren.

Naast Anne Mutsters en Irma Rens zelf bedenken acht andere creatieve makers uit de gemeente Zundert - Barry van Dijck, Eefje Goos, Judith Kuijpers, Francisca Markus, Phaedra Schwetz, Ben Quadvlieg en Mieke van Zundert - de naar eigen zeggen heel toegankelijke opdrachten. “Op een frisse en uitnodigende manier laten we de deelnemers dan kijken naar hun omgeving,” zegt Anne Mutsters.

Zingeving

“Mensen zijn op zoek naar meer betekenis en zingeving,” vervolgt ze. “Vroeger gingen ze daarvoor naar de kerk. In deze tijd is het mooi om te zoeken naar gemeenschapszin op afstand en om elkaar te inspireren. Door te luisteren naar elkaars verhalen, maar ook door kunstwerken uit te wisselen. Op die manier kun je elkaar in deze tijd ook ondersteunen.”

Inspireren

De opdrachten zijn veelzijdig en voor iedereen te maken. De creatieve uitwisseling van verhalen, ervaringen en ideeën kan ook een ander weer inspireren. Ook kunnen er foto’s, ervaringen en tips op de Facebook-pagina van ‘Het Oplaadpunt’ worden gedeeld. Als de vijf weken voorbij zijn, worden alle werken - mits de coronamaatregelen dit toelaten - tentoongesteld aan publiek.

Informatie

Meer weten? Surf naar de Facebookpagina van ‘Het Oplaadpunt’. Aanmelden kan tot 25 januari via het e-mailadres hetoplaadpuntzundert@gmail.com of via het deponeren van een briefje met je naam, adres en telefoonnummer in de rode ‘Oplaadbrievenbus’ bij Café Grensgeval aan de Molenstraat 1 in Zundert. Hier zijn, vanaf 30 januari, de opdrachten ook wekelijks op zaterdag tussen 10.00 uur en 13.00 uur op te halen en in te leveren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief