Facebookpagina Zundert Zonder Zwerfafval is een hit
<p>Ron van Gaans: &#39;Ik irriteer me ongelofelijk aan zwerfafval&#39;</p>

Ron van Gaans: 'Ik irriteer me ongelofelijk aan zwerfafval'

(Foto: Charles van Campenhout)

Facebookpagina Zundert Zonder Zwerfafval is een hit

ZUNDERT - Hij woont pas anderhalf jaar in Zundert, maar dankzij zijn niet aflatende inzet om het dorp zo veel mogelijk te vrijwaren van zwerfafval, geniet hij inmiddels de status van Bekende Zundertenaar. Ron van Gaans, initiatiefnemer van de Facebookpagina Zundert Zonder Zwerfafval, is een man met een missie.


Voordat hij naar Zundert verhuisde, was Ron van Gaans woonachtig in Lelystad. In die plaats begon hij ook met het oprapen van zwerfafval. “Ik ging me steeds meer irriteren aan de troep in onze wijk en op de toegangswegen,” zo verklaart hij zijn motivatie. “Toen ik richting Zundert ging, besloot ik om er nog wat meer tijd voor vrij te maken. Op mijn ontdekkingstochten in mijn nieuwe omgeving nam ik standaard een vuilniszak mee. Bij een door mij uitgezette route van 16 kilometer nam ik me voor om alle blikjes onderweg op te rapen. Heel ver kwam ik niet, want bij een visplaats had ik in een mum van tijd al meer dan 200 lege blikjes verzameld. Een toevallige passant vroeg me of hij er een foto van mocht maken. ‘Dan zet ik het op Facebook’, zei hij tegen me. Dat vond ik een slim idee. Om mijn ervaringen te delen, heb ik in maart vorig jaar de Facebookpagina Zundert Zonder Zwerfafval in het leven geroepen. Inmiddels zit ik aan bijna 300 volgers.”

Enthousiasme

Volgers die steeds vaker bereid zijn om ook zelf de handen uit de mouwen te steken bij het aanpakken van zwerfafval. Meerdere enthousiastelingen liepen al menig rondje met Ron van Gaans mee. “Heel leuk. Ook vanuit de politiek en vanuit de Gemeente Zundert is er aandacht. Wethouder Patrick Kok is al eens een keer met me op pad gegaan. Met de Gemeente Zundert ben ik inmiddels in gesprek om zogezegd iets structureels op te zetten.”

Opvoeding

Hij zou het toejuichen, zoals hij dat doet bij eigenlijk elke poging om te zorgen voor een schonere woon- en leegomgeving. “Ik irriteer me ongelofelijk aan zwerfafval,” aldus Ron van Gaans. “Iemand kan wel een vol blikje mee van huis nemen, maar als het blikje leeg is, is het plotseling te zwaar en kan het niet mee terug naar huis worden genomen. Dat snap ik dus niet. Het is ook niet de manier waarop wij onze kinderen opvoeden.”

Zelf geeft hij het goede voorbeeld door doordeweeks dagelijks om half zes ’s ochtends op pad te gaan met grijper en vuilniszak. “En ook ’s weekends wil ik best een rondje lopen met anderen,” vertelt hij. “Zwerfafval verdwijnt namelijk niet door erover te praten, maar wel door het op te pakken. In combinatie met mijn dagelijkse loopje draag ik daar mijn steentje aan bij. Maar mensen moeten niet alleen naar Ron kijken. Zundert Zonder Zwerfafval bekt best leuk, maar dat moet natuurlijk voor heel de gemeente Zundert gelden. We moeten er met zijn allen de schouders onder zetten.”

Opzet

Via zijn Facebookpagina probeert hij naar eigen zeggen een stukje bewustzijn te creëren. Dat lijkt goed te lukken. “Je ziet dat er meer initiatieven ontstaan. Met een gelijkgestemde uit Klein Zundert heb ik een afspraak gemaakt over de ‘verdeling’ Zundert en Klein Zundert. Iemand anders doet de Prinsenstraat, weer iemand anders het tweede gedeelte van de Molenstraat. Dat is ook mijn opzet geweest: mensen in beweging te brengen. Heel moeilijk is het niet: als je tijdens het uitlaten van de hond een leeg blikje of een papiertje opraapt, ben je in mijn ogen al een held.”

 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/zundert&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief