‘Huwelijksfotografie vraagt om vele skills’
<p>Werner Pellis: &lsquo;Huwelijksfotografie wordt nogal eens onderschat&rsquo;</p>

Werner Pellis: ‘Huwelijksfotografie wordt nogal eens onderschat’

(Foto: Addo Sprangers)

‘Huwelijksfotografie vraagt om vele skills’

ZUNDERT - “Een kans die ik niet voorbij mocht laten gaan.” Aldus omschrijft Zundertenaar Werner Pellis de hem geboden mogelijkheid om een boek over huwelijksfotografie te schrijven. Vanaf deze week ligt het in de boekhandel.


Soms komen zaken gewoon op je pad. In dit geval een verzoek om een boek over huwelijksfotografie te schrijven. Uitgeverij Van Duuren Media was op zoek naar een auteur en kwam terecht bij Pf Fotografie Magazine, een vakblad voor professionele fotografen. De hoofdredacteur had meteen een geschikte kandidaat in gedachten: Werner Pellis. “Zelf leek het me ook wel wat,” vertelt de Zundertse fotograaf en eigenaar van BeeldCentrum Fotografieopleidingen. “Alles kwam dan ook samen. Ik heb zelf honderden huwelijksreportages gemaakt, ik ken veel huwelijksfotografen én ik heb, vanwege de opleiding journalistiek die ik na mijn fotografieopleiding deed, een schrijfachtergrond. Ik verzorg regelmatig artikelen voor Pf Fotografie Magazine. Daarnaast werkte ik mee aan verschillende boeken over Corso Zundert en schrijf ik voor corsomagazine Corsief.”

Verdieping

Zijn nu verschenen boek “Huwelijksfotografie’ is in de eerste plaats een handleiding geworden voor huwelijksfotografen, waarin alle aspecten van voor, tijdens en na de huwelijksreportage uitvoerig worden belicht. Huwelijksfotografie wordt nogal eens onderschat,” aldus Werner Pellis, “maar het is echt een vak. Je moet over nogal wat skills beschikken. Een huwelijksfotograaf moet stressbestendig zijn, moet flexibel zijn, moet de techniek tot in de puntjes beheersen en moet ook sociaal zeer vaardig zijn. Het liefst eigenlijk ook nog allemaal tegelijk.” Het boek kent echter ook de nodige verdieping via de interviews die Pellis heeft afgenomen met een achttal gerenommeerde huwelijksfotografen: Ruud Claessen, Ashvin Ghisyawan, Moniek van Gils, Gert Huygaerts, Denise Motz, Yves Schepers, Bas Uijlings en Alexandra Vonk. “Laatstgenoemde heeft een naam voor wat betreft het heel romantisch fotograferen van Amerikanen die in Europa op landgoederen en in kastelen trouwen,” vervolgt hij. Yves Schepers daarentegen maakt volgens hem weer meer op documentaire leest geschoeide foto’s. “Hij is als huwelijksfotograaf op de achtergrond aanwezig. Hij stuurt niet, maar registreert vooral. Ook dat levert heel bijzondere foto’s op.” Werner Pellis koos er bij het schrijven van zijn boek bewust voor om ook de geselecteerde fotografen hun kennis en ervaring te laten delen. “Heel interessant. Ze vertellen hoe ze stappen in hun carrière hebben gemaakt en belichten daarbij hun bewust wel of niet gemaakte keuzes.”

‘Last but not least’ is het 240 pagina’s tellende boek ‘Huwelijksfotografie’ met zo’n 160 foto’s ook een echt kijkboek. “Het zijn beelden ook die inspireren,” weet Werner Pellis. “Toen ik in 1994 begon met huwelijksreportages was er maar amper iets over huwelijksfotografie te vinden. Internet stond nog in de kinderschoenen. Ik bekeek foto’s van anderen in tijdschriften en volgde verder mijn gevoel. Wat dat betreft is dit wel een bijzonder boek. Het is het eerste boek dat in Nederland wordt uitgegeven dat huwelijksfotografie zó uitgebreid belicht.”

Het boek ‘Huwelijksfotografie’ van Werner Pellis is te bestellen via www.vanduurenmedia.nl.

 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/zundert&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief