De strijd tegen zwerfafval: ‘Geschrokken hoe snel een vuilniszak gevuld is met troep’
<p>Ronald Havermans: &#39;Het moet voor mensen een uitdaging worden om de eigen omgeving schoon te houden&#39;</p>

Ronald Havermans: 'Het moet voor mensen een uitdaging worden om de eigen omgeving schoon te houden'

(Foto: Ronald Havermans)

De strijd tegen zwerfafval: ‘Geschrokken hoe snel een vuilniszak gevuld is met troep’

ZUNDERT - “Als er ergens zooi ligt, nodigt dit ook uit om zooi achter te laten,” weet Ronald Havermans. Regelmatig trekt hij er dan ook met knijper en vuilniszak op uit om persoonlijk een steentje bij te dragen aan de aanpak van zwerfafval.


Inspirerende voorbeelden heeft hij genoeg. Zo noemt hij kunstenaar en activist Merijn Tinga, die als de Plastic Soup Surfer acties onderneemt om aandacht te vragen voor de problemen die veroorzaakt worden door zwerfvuil. Ook roemt hij de beweging Supporter van Schoon, organisator van de Landelijke Opschoondag. Dichter bij huis heeft Ronald Havermans bewondering voor Zundert Zonder Zwerfafval, een door hem via Facebook ontdekt initiatief van plaatsgenoot Ron van Gaans. “Toen ik hem de eerste keer sprak, zei hij tegen me: ‘Ik kan me blijven ergeren aan zwerfafval, maar ik kan óók een knijper pakken en aan de slag gaan’. Daar kan ik me volledig in vinden. Ook ik heb een knijper gekocht en ben begonnen met het ruimen van zwerfafval. Ik ben ervan geschrokken hoe snel een vuilniszak gevuld is met troep. Het moet toch echt bij de bron beginnen. Veel mensen hebben blijkbaar niet het besef dat ze afval niet overal moeten achterlaten. Als je ergens iets dumpt, blijft het afval vaak heel lang bestaan en schaadt het de natuur. Uiteindelijk creëer je voor jezelf en je medemens een probleem. Denk aan de plastic soep in de oceanen. Het moet voor mensen een uitdaging worden om de eigen omgeving schoon te houden. Al begin je maar bij je eigen straat.” 

 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/zundert&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief