VV Wernhout gaat voor gasloos sportpark
<p>VV Wernhout-voorzitter Jan Hereijgers (links) en wethouder Johan de Beer.</p>

VV Wernhout-voorzitter Jan Hereijgers (links) en wethouder Johan de Beer.

(Foto: Gemeente Zundert)

VV Wernhout gaat voor gasloos sportpark

WERNHOUT - VV Wernhout en de gymzaal ernaast gaan volledig gebruik maken van duurzame warmte uit een warmtebuffer. De accommodaties gaan daarmee van het gas af. De warmtebuffer wordt dit jaar geplaatst. Wethouder Johan de Beer (portefeuillehouder Duurzaamheid) spreekt van ‘een project met landelijke allure’.


Het reeds in november 2018 geopenbaarde plan, met als kartrekkers het Achtmaalse bedrijf HoCoSto, VV Wernhout, de Gemeente Zundert en de Dorpsraad Wernhout, krijgt hiermee eindelijk gestalte. Voor de levering van warm water aan de gemeentelijke gymzaal is nu een leverings- en verduurzamingsovereenkomst opgesteld tussen de leverancier VV Wernhout en de Gemeente Zundert als exploitant van de gymzaal. Hiermee zetten zij een belangrijke stap in de realisatie van het project.

Warmtebuffer

Dit jaar nog vindt de installatie van de ondergrondse warmtebuffer plaats. Verwarmd water wordt vooral in de zomermaanden onder de grond opgeslagen en omgezet in energie voor de verwarming van de ruimtes en de tap- en douchewatervoorziening voor het sportpark en de gymzaal in Wernhout in de koudere maanden. Daar gaan het sportpark en de gymzaal straks dus dankbaar gebruik van maken. Door warmte te onttrekken uit de warmtebuffer gaan beide accommodaties van het gas af. Nul op de meter dus. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van fossiele energiebronnen. Opwekking van energie vindt helemaal CO2-neutraal plaats via de ondergrondse warmtebuffer, een innovatieve uitvinding van het lokale bedrijf HoCoSto. 

Constructie

VV Wernhout realiseert, financiert en exploiteert de warmtebufferinstallatie. Als sportvereniging kan VV Wernhout namelijk goedkoper geld lenen. Bovendien kent de club betere subsidiemogelijkheden. De Gemeente Zundert neemt deze investering na vijftien jaar over, zo is afgesproken, waarna de warmtebuffer in eigendom van de Gemeente Zundert komt. VV Wernhout is straks ook de energieleverancier voor de gemeentelijke gymzaal. Om het gehele traject in goede banen te leiden, ondertekenden wethouder Johan de Beer (Gemeente Zundert) en voorzitter Jan Hereijgers en penningmeester Jack van Hassel (VV Wernhout) een leverings- en verduurzamingsovereenkomst. 

Belangstelling

Wethouder Johan de Beer is er meer dan fier op dat de Gemeente Zundert straks met Sportpark Wernhout het eerste volledig gasloze sportpark van Nederland in huis heeft. Zeker zo trots is hij naar eigen zeggen op de inzet van VV Wernhout. “En trots dat wij in Wernhout een project met landelijke allure neerzetten,” zo laat hij weten. Het zorgt in ieder geval voor grote belangstelling. Vanuit de KNVB en vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat het project mede heeft gefinancierd.

Zonnepanelen

VV Wernhout zelf gooit er nog een schepje bovenop. “Wij waren al van plan om de energiekosten naar beneden te krijgen en dit project kwam op het juiste moment,”vertelt clubvoorzitter Jan Hereijgers. “VV Wernhout wil meer, dus zijn er nu ook zonnepanelen gelegd. Ook hier dacht de Gemeente Zundert mee en op het kleedgebouw en de kantine kwam een extra laag dakbedekking. Energiebeperkende maatregelen worden aangelegd, lampen vervangen, en ventilatoren aangepast. Alles voor nul op de meter.”

 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/zundert&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief