<p>Met het besluit van het college is een verhuizing van de weekmarkt naar de Markt van de baan.</p>

Met het besluit van het college is een verhuizing van de weekmarkt naar de Markt van de baan.

(Foto: Addo Sprangers)

Weekmarkt blijft op Nassauplein in Zundert

ZUNDERT - Het Nassauplein blijft de standplaats voor de weekmarkt in Zundert. Een verplaatsing van de weekmarkt naar de Markt, zoals in het verleden al vaker is besproken, is hiermee van de baan.


Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Zundert besloten. Bij het vormen van de Zundertse centrumvisie en de vertaling hiervan in de herinrichting van de Molenstraat passeerde het verplaatsen van de weekmarkt van het Nassauplein naar de Markt regelmatig de revue. Dat leidde echter nimmer tot een verplaatsingsbesluit. Het college heeft de knoop nu doorgehakt en gekozen voor het behoud van de weekmarkt op het Nassauplein.

Ruimtegebrek

Hieraan liggen verschillende argumenten ten grondslag. Zo staan de marktkooplieden zelf niet achter een verplaatsing. Zij hebben een voorkeur voor het Nassauplein vanwege de beschikbare ruimte voor kramen en bezoekers, de nabijheid van parkeerplaatsen en de goede bereikbaarheid. Het verplaatsen van de weekmarkt naar de Markt heeft voor de marktkooplieden geen toegevoegde waarde. Hiernaast biedt de Markt volgens het college onvoldoende ruimte aan marktkramen en bezoekers. Het ontbreekt marktkramen ook manoeuvreerruimte om de standplaats onbelemmerd te kunnen bereiken. Het ruimtegebrek belet bovendien het toetreden van nieuwe marktkramers.

Verkeerssituatie

Voorts is op de Markt de veiligheid in het gedrang. Door het ruimtegebrek is het niet mogelijk om te voldoen aan de brandveiligheidsvoorschriften voor bakkramen. Ook ontbreekt de vereiste vrije doorgang voor nooddiensten. Door de beperkte ruimte is bovendien de huidige Covid-19 maatregel ‘houd 1,5 meter afstand’ door bezoekers niet na te leven. Door het afsluiten van de Markt zal op marktdagen hiernaast de verkeerssituatie verslechteren, zo vrezen burgemeester en wethouders.

Bereikbaarheid

Om een weekmarkt op de Markt mogelijk te maken, moet de Markt afgesloten worden voor verkeer. Hierdoor is de Molenstraat tijdens marktdagen niet meer toegankelijk voor verkeer vanuit de Bredaseweg. Dit betekent dat de bereikbaarheid van winkeliers in het centrum verslechtert. Bovendien is het niet ondenkbaar dat verkeer zich vanwege de afsluiting een weg gaat zoeken via de Veldstraat of de Burgemeester Manderslaan, met extra overlast als gevolg.

Extra kosten

‘Last but not least’ brengt een weekmarkt op de Markt extra kosten met zich mee vanwege het wekelijks afsluiten van de Markt en het instellen van een omleidingsroute. Deze kosten zijn geraamd op 17.650 euro in het eerste jaar en 8.350 euro in de daaropvolgende jaren. Er zijn volgens het college echter geen extra inkomsten om deze kosten te dekken.

Gedateerd

Het college plaatst wel de kanttekening dat een weekmarkt voor meer levendigheid in het centrum zorgt. Zo blijkt uit een rond 2007 gehouden detailhandelsonderzoek dat winkeliers en bezoekers van het centrum van Zundert positief staan tegenover het verplaatsen van de weekmarkt naar de Markt. De weekmarkt zou voor meer reuring en levendigheid zorgen in het centrum. Gezien de inmiddels verstreken tijd noemt het college het onderzoek echter gedateerd en hebben volgens burgemeester en wethouders de resultaten hun geldigheid verloren.

 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/zundert&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief