Twan van Duijnhoven laat vol trots een deel van de geschonken oude klinkers zien.
Twan van Duijnhoven laat vol trots een deel van de geschonken oude klinkers zien. Foto: Charles Luijten

Boerendag blij met donatie oude klinkers Rucphenseweg

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Hoe je elkaar van dienst kunt zijn, heeft Stichting Boerendag onlangs mogen ondervinden. Via heemkundekring De Drie Heerlijkheden werden bij de Provincie Noord-Brabant en BAM oude klinkers losgepeuterd die straks het toegangspad zullen vormen van de Tiggeltsebergstraat naar de ingang van De Karkooi.

DOOR CHARLES LUIJTEN

“Wie straks de gerenoveerde en omgetoverde Karkooi gaat bezichtigen, zal daarvoor eerst over een bijzonder pad moeten gaan dat een stukje geschiedenis van Van Gogh met zich meedraagt. Dat meldt Twan van Duijnhoven uit Rijsbergen, secretaris is van Heemkundekring De Drie Heerlijkheden die onderdak heeft in De Karkooi, eigendom van Stichting Boerendag. Het plaveisel is afkomstig van de Rucphenseweg en kwam vrij bij het aanleggen van een nieuw wegdek. “De ondergrond is van het pad waarover Vincent van Gogh in zijn jeugdjaren zijn nachtwandeling van 7 op 8 april 1877 maakte. Dus kleeft er een stukje geschiedenis aan,” verduidelijkt Van Duijnhoven. Toen hij van de vrijkomende klinkers hoorde, kwam Van Duijnhoven op een idee dat voor de Stichting Boerendag heel goed lijkt uit te pakken.

Donatie

“Er wordt momenteel stevig gewerkt aan de renovatie en inrichten van de Karkooi voor culturele doeleinden. Vanaf de Tiggeltsebergstraat is de afstand er naartoe circa dertig meter. Ik dacht: met de klinkers kan een mooi verhard pad worden aangelegd,” aldus Twan van Duijnhoven die er de BAM en de Provincie Noord-Brabant over benaderde. Beide partijen vonden het een uitstekend voorstel en besloten de klinkers aan de Stichting Boerendag te doneren. Het gaat om 80 vierkante meters. Van het komende pad zal straks niet alleen Stichting Boerendag profiteren. Ook de heemkundekring - die sinds juni vorig jaar onderdak heeft in de Karkooi - heeft er voordeel van.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief