Frans van Saane: 'Wij hechten aan familiewaarden. Je gaat als familie met elkaar om'
Frans van Saane: 'Wij hechten aan familiewaarden. Je gaat als familie met elkaar om' Foto:Charles van Campenhout

Het clubgevoel bij WTC De Trappistentrappers: ‘Bij ons hoort iedereen er écht bij’

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Frans van Saane vervulde gedurende negen jaar het voorzitterschap van WTC De Trappistentrappers. Ook op bestuurlijk niveau maakte hij dus een belangrijk deel van de historie van de Zundertse club mee. Deze maand bestaat het wielergezelschap veertig jaar. Een mooi moment om een tussenbalans op te maken.

Hij wordt ook wel aangeduid als ‘de man van de vernieuwingen’ bij WTC De Trappistentrappers. Die omschrijving noemt Frans van Saane zelf ‘een beetje te veel eer’. Toch zorgde hij er wel degelijk voor dat er op zeker moment een andere wind is gaan waaien binnen de vereniging, zo blijkt uit zijn relaas. “Toen ik in 2007 in het bestuur kwam, stonden de vergaderingen altijd gepland van 20.15 uur tot 00.30 uur. In de praktijk kwam het erop neer dat je dan nog steeds niet was uitvergaderd. In die tijd werd binnen het bestuur in principe namelijk alles geregeld. De bestaande commissies voerden slechts uit. Langzaam heb ik echter weten in te voeren dat het bestuur zich alleen nog maar hoeft bezig te houden met het maken van beleid en dat de commissies de operationele taken voor hun rekening nemen. Die werkwijze zorgt meteen ook voor meer draagvlak.”

Familiewaarden

“Grootste verandering was wel dat wij als bestuur konden nadenken over wat wij echt belangrijk vinden: de familiewaarden. Het bijzondere van de club is dat vier families - Nouws, Braspenning, Van den Broek en Peeters - de kern van WTC De Trappistentrappers vormen. Dat heeft eraan bijgedragen dat wij hechten aan familiewaarden. Je gaat als familie met elkaar om. Wij willen ieder individu het gevoel geven: ‘Jij hoort erbij’. Ook onze sponsoren en vrijwilligers betrekken we heel dicht bij de club. Daar heb ik als voorzitter zelf ook veel aandacht aan geschonken. Alles is gericht op verbondenheid.” 

Veiligheid

Dat maakt volgens Frans van Saane ook dat nieuwkomers met de nodige zorg worden omringd. “Voor iemand die bij ons komt rijden, is enige mate van ervaring wel vereist. Groepsrijden is toch iets anders. Iemand die nieuw is bij de club, krijgt daarom een mentor aangewezen. Ook houden we clinics. Allemaal om een zekere garantie te hebben dat er niet al te domme dingen gebeuren op zondagochtend. Je bent van elkaar afhankelijk, een stuurfout kan grote gevolgen hebben. Elk jaar zijn er wel een paar valpartijen, daar ontkom je niet aan. Gelukkig is iedereen altijd nog thuisgekomen zonder dramatische gevolgen. Zeker de laatste twintig jaar besteden we veel aandacht aan veiligheid. Je bent niet alleen op de weg.” 

Verhuizing

Frans van Saane was nauw betrokken bij de verhuizing van WTC De Trappistentrappers van het vertrouwde café Stuivezand in Klein Zundert naar café van T in Wernhout in 2018. Het was zijn laatste belangrijke kunstje als voorzitter. “Louis Goossens, de eigenaar van café Stuivezand, riep al een paar jaar dat hij ermee zou stoppen. We moesten actief op zoek naar een andere thuishaven. Er was een longlist van locaties. Het is café van T geworden, waar we op zeker moment na een rit zeiknat belandden. Onze kleding lag op de verwarming, eigenaar Herrie stond onze fietsen al af te spuiten en we werden nog net niet gemasseerd. Dan weet je dat je thuis bent.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief