Afbeelding
Foto: de Bode
AAN DE KEUKENTAFEL

Cees de Reus: ‘Met drie bedrijven eigenaar van Stomerij.nl’

Door: Bregje Kop Algemeen

Stomen is een bijzonder vak. Hoe ben jij ooit de stomerij begonnen?

“Ik heb eigenlijk een heel andere achtergrond. Ik heb namelijk een opleiding tot hovenier gedaan. Via een familielid kwam ik voor een vakantiebaan in de stomerijbranche terecht en dat vond ik eigenlijk hartstikke leuk. Tegenwoordig is het zowel stomerij- als wasserijbranche. Van vakantiewerk is dat uitgepakt naar een job in deze branche. Toen ik 21 was, ben ik voor mijzelf begonnen. Dit kon doordat mijn vader mij een handje hielp. Daar ben ik hem dankbaar voor. In januari 1985 heb ik daardoor een stomerij in Oosterhout over kunnen nemen. Dat heb ik uitgebouwd tot waar we nu zijn.”

Was jouw vader zelf ook ondernemer?

“Nee, helemaal niet. Mijn vader heeft bijna heel zijn leven in de landbouw gezeten. Hij is altijd een hardwerkende man geweest, die bereid was om met zijn huis garant te staan om mij op weg te helpen. Daardoor wist ik wel gelijk waar ik aan toe was.”

Heeft dat ooit als druk gevoeld voor jou?

“Ja, ik heb dat in het begin best wel als een druk ervaren. Maar daardoor heb ik wel meteen geleerd hoe de ondernemerswereld in elkaar steekt. Want als je niet presteert, heeft dat direct gevolgen.”

Je was heel jong toen je begon, 21 jaar. Zat er toen nog een stukje onbezonnenheid in?

“Nee, dat niet. Maar als ik terugkijk naar toen, zie ik dat ik toen dingen gedaan heb die ik nu niet meer zo zou doen. Ik zou bepaalde dingen zeker anders aanpakken. Maar je leert door de jaren heen. Daarnaast moet je ook een beetje geluk hebben en je gezonde verstand gebruiken. Iedereen maakt weleens fouten. Je moet als ondernemer alleen zien te voorkomen dat het je de kop kost.”

Er zijn de afgelopen jaren heel veel stomerijen verdwenen. Hoe heb jij je hoofd boven water weten te houden?

“Ik denk dat als ik in de winkel in Oosterhout was blijven zitten, het dan ook zo verlopen was. Maar in 1999 hebben we het besluit genomen om ons ‘warme winkel concept’ aan te passen. We zijn toen een productiebedrijf gestart, om meer diversiteit aan werkzaamheden aan te kunnen bieden. We moesten af van de winkelformule en meer met de agentschapsformule aan de slag. In 1999 werd ook de corporatie Stomerij.nl opgericht. Daar ben ik samen met nog een aantal ondernemers voor benaderd. Dat leek mij een uitgelezen kans om in een formule te stappen die toen, naar mijn mening, de toekomst was. Dus deze kans hebben wij met beide handen aangegrepen. Toen hebben we in Zevenbergen een huis met bedrijfspand gekocht en zijn we ons meer gaan richten op het bedrijfsleven. Zo zijn we onder andere bij Albert Heijn, Jumbo, Primera etc. afgiftepunten voor de consument gaan creëren. En vier jaar geleden hebben we Het Washuis uit Roosendaal overgenomen, een wasserij die gespecialiseerd is in was voor zorginstellingen. Anderhalf jaar geleden is hier ook de verkoop van bedrijfskleding bij gekomen, onder de formule Totaaltextiel. Zo proberen we steeds meer takken van sport binnen ons bedrijf te creëren.”

Kun je eens uitleggen hoe die corporatie in elkaar zit?

“We zijn met drie bedrijven eigenaar van de corporatie Stomerij.nl. Hiermee bieden wij landelijke dekking aan verschillende formules in de retail wereld. Daarnaast zijn we zelfstandige ondernemers, regionaal opererend als Stomerij Zevenbergen, Stomerij Eindhoven en Stomerij Hardenberg. Ieder individueel en toch ook samen bieden we een totaalpakket van levering, reiniging en reparatie van (bedrijfs)textiel, alsmede het verzorgen van schoenreparatie, schoonloopmatten en sanitaire voorzieningen.”

Je hebt aangegeven dat je dochter het bedrijf in gaat. Vind je dat een spannend proces?

“Dat klopt. Ze werkt al een tijdje binnen het bedrijf en groeit mee met de onderneming. Het is aan haar om op een bepaald moment te beslissen dat zij een stap vooruit wil doen en ik een stap terug moet doen. Ik denk dat je zo’n jonge onderneemster de ruimte moet geven om bepaalde stappen te zetten en dat doe ik ook. Ik ben afgelopen periode al een dag in de week minder gaan werken. In het begin vond ik dat wel lastig, maar ik moet zeggen dat ik het nu wel goed los kan laten. Mijn dochter is rustig, secuur en heeft een goed verstand. Ik heb er het volste vertrouwen in.”

Hoe staat het er momenteel voor in jouw branche?

“Het is door corona wel een lastige tijd. Het bedrijfsmatige werk en de was bij de zorginstellingen gaat allemaal door, maar de consumentenmarkt staat op dit moment enorm onder druk. Dat heeft er vooral mee te maken dat een grote groep mensen die normaal gebruik maken van de stomerij nu thuiszit. Mensen die normaal gesproken naar kantoor gaan en representatieve kleding dragen, zitten nu in een joggingbroek en slobbertrui aan de keukentafel. Dat merken we direct. En er zijn ook geen evenementen zoals trouwerijen, feesten, enzovoorts. Dat scheelt 35/40 procent in aantallen.”

Wat voor ambities heb je nog voor de zaak?

“Ik denk dat wij ons nog verder moeten richten op zorginstellingen. Ik zie daar toch nog wel een groeimarkt in, want we hebben nog steeds met toenemende vergrijzing te maken. Daarnaast is de verkoop van bedrijfskleding een hele mooie aanvulling op de bedrijfsactiviteiten die we al hebben. Daardoor kun je een totaalpakket bieden. Verder denk ik dat er nog veranderingen gaan komen op het gebied van online ondernemen.”

En tenslotte. Met wie zou jij nog weleens aan de keukentafel willen zitten?

“Met Leon Roosmalen van Stomerij Uniek in Raamsdonksveer. Hij heeft de afgelopen tijd veel meegemaakt. Zo is zijn bedrijf tot twee keer toe getroffen door brand. Wij hebben zijn bedrijf meer dan een jaar onder ons dak gehad. Het personeel van beide bedrijven werd samengevoegd en dat ging bijzonder goed. De medewerkers van alle afdelingen konden goed met elkaar overweg. Dat was een heel bijzondere periode. Als je elkaar lang kent en je weet dat je met een oprechte, eerlijke ondernemer te maken hebt, dan vind ik dat je elkaar moet helpen als dat kan. Inmiddels zijn ze weer zelfstandig op een tijdelijke productielocatie en is Leon druk bezig met de nieuwbouwplannen. Ik respecteer hem zowel als mens als ondernemer. Hij is een leuke hardwerkende gast.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief