Wethouder Twan Zopfi legt een krans bij een van de herdenkingsmonumenten.
Wethouder Twan Zopfi legt een krans bij een van de herdenkingsmonumenten. Foto: Charles van Campenhout

Sobere Dodenherdenking in gemeente Zundert

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Burgemeester Joyce Vermue en de wethouders Johan de Beer, Patrick Kok en Twan Zopfi leggen vandaag bloemen op de herdenkingsmonumenten in de kernen van de gemeente Zundert. Net zoals in 2020 is dit zonder publiek.

Gedurende de dag bezoeken de burgemeester en wethouders alle herdenkingsmonumenten. Op verschillende plekken klinkt de Taptoe.

Persoonlijke verhalen

De Gemeente Zundert herdenkt al jaren de burgerslachtoffers die omgekomen zijn in of kort na de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Zundert. Op elke begraafplaats in de kernen zijn herdenkingsmonumenten opgericht waarop de namen staan vermeld van deze burgerslachtoffers. “Achter de burgerslachtoffers die wij herdenken gaan vele persoonlijke verhalen schuil,” aldus burgemeester Joyce Vermue. “Verhalen die duidelijk maken wat het vraagt van onszelf en anderen om in vrijheid te leven. Vroeger en nu. Ik hoop dat we in nagedachtenis aan de slachtoffers deze verhalen blijven doorgeven en daarmee de waarde van vrijheid samen hoog houden.”

Verzetsstrijder Jack de Weert

Dit jaar besteedt de Gemeente Zundert speciale aandacht aan de Zundertenaar Jack de Weert. Hij heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog als verzetsstrijder zijn leven gegeven. Vóór de oorlog was hij student rechten. In de oorlog richt hij de falsificatie centrale op van de LO (landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers). Deze organisatie maakte NS-abonnementen voor onderduikers en verzetslieden zodat zij ongehinderd door Nederland konden reizen. Ook liet hij stempels maken om tabaks- en benzinebonnen te vervalsen, vervalste hij documenten en verzamelde hij gegevens over foute Nederlanders. Na zijn arrestatie in Amsterdam werd hij op 23-jarige leeftijd op 5 september 1944 omgebracht in Kamp Vught.

De toespraak van burgemeester Joyce Vermue is hier te vinden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief