Marion van Bergen bij de uitreiking van haar Koninklijke onderscheiding. Op de achtergrond burgemeester Joyce Vermue.
Marion van Bergen bij de uitreiking van haar Koninklijke onderscheiding. Op de achtergrond burgemeester Joyce Vermue. Foto: Charles van Campenhout

Koninklijk Lintje voor Marion van Bergen

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Marion van Bergen mag zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Zaterdag ontving de beeldend kunstenaar uit Zundert een Koninklijke Onderscheiding voor haar jarenlange inzet voor de culturele ontwikkeling in haar dorp. Ze stond aan de wieg van Stichting Beeldend Centrum Zundert en de Corso Academie. Daarnaast heeft ze zich jarenlang ingezet voor het Steendrukmuseum in Valkenswaard en het Vogelrevalidatiecentrum (VRC) Zundert.

Zoals gezegd is Marion van Bergen is beeldend kunstenaar. Ze schildert, tekent en is graficus, waarbij ze zich bezighoudt met houtsneden, lithografie en steendrukken. Al op jonge leeftijd is haar passie voor kunst ontstaan, zo liet zij eerder in de Zundertse Bode optekenen. Hierbij vertelt ze dat het voor haar allemaal begon met tekenen en schilderen. Sinds tien jaar richt zij zich eveneens op houtsneden. De reden hiervoor is dat ze toch iets onderscheidends wilde doen. “Er zijn al zoveel mensen die goed kunnen schilderen,” vindt ze. 

Favoriet

Uit de manier waarop ze over haar creatieve activiteiten praat, blijkt al wel hoe belangrijk kunst is voor Marion van Bergen. “Het is echt mijn leven. Als ik er niet lichamelijk mee bezig ben, ben ik er wel in gedachten mee bezig. Het is gewoon echt een onderdeel van mij.” De houtsnede, een grafische techniek waarbij de tekening uit een plaat hout wordt gesneden, is toch wel haar favoriet geworden. “Het is zo’n bewerkelijke, leuke techniek. Alles komt bij elkaar. Kleuren, tekenen en schilderen. Er is ook één houtsnede waar ik het meest trots op ben. Toen ik die had gemaakt wist ik dat ik het maken hiervan eindelijk onder de knie had. Dat gaf een heel goed gevoel. Mijn vader was timmerman, dat heeft misschien een beetje met mijn liefde voor het hout te maken. De geur van hout vind ik namelijk ook heerlijk.”

Kunstroute Zundert

Sinds de oprichting in 1998 is Marion van Bergen betrokken bij Stichting Beeldend Centrum Zundert. De eerste vier jaar als penningmeester en sinds 2016 lid van het bestuur. Hiernaast is zij vrijwillig docent bij verschillende cursussen die de stichting aanbiedt. Ook organiseert ze verschillende activiteiten, zoals de Kunstroute Zundert, het Schilderfestival en exposities. Mede vanwege haar betrokkenheid bij de organisatie van de Kunstroute Zundert, waarbij lokale kunstenaars een weekend lang de deuren van hun ateliers open zetten voor het publiek, werd Marion van Bergen in 2016 genomineerd voor de Cultuurprijs Zundert.

Corso Academie

Een grote rol speelde zij bij de totstandkoming van de Corso Academie. De Corso Academie biedt startende ontwerpers een basis aan creatieve vaardigheden en stoomt daarbij een nieuwe generatie klaar om de traditie van het Corso door te zetten. Marion Van Bergen heeft mede de voorwaarden geschept om de Academie vorm te geven. Bovendien verzorgde ze lessen, zoals tekenvaardigheid en werken met materialen. Verder is zij wekelijks present bij Steendrukmuseum Valkenswaard, waar ze demonstraties in steekdrukken geeft en workshops begeleidt. Ook is Marion van Bergen betrokken bij het Vogelrevalidatiecentrum (VRC) Zundert als verzorger voor de dieren. ‘Last but not least’ heeft ze een serie portretten gemaakt bij haar oude werkgever Avoord in de vorm van een kunstproject.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief