Het karakteristieke pand aan de Wernhoutseweg 26.
Het karakteristieke pand aan de Wernhoutseweg 26. Foto: Addo Sprangers

Nieuw woningbouwproject aan Wernhoutseweg

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - In en rondom het voormalige douanekantoor aan de Wernhoutseweg 26 komt een nieuwbouwproject met een bijzonder woonconcept. Het project voorziet in zes appartementen en tien woningen die rondom een ontmoetingstuin komen. Het college heeft besloten om het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage te leggen.

Het vooral op senioren en eenpersoonshuishoudens gerichte nieuwbouwproject aan de Wernhoutseweg 26 concentreert zich in en rondom de voormalige kazerne waar ooit de Brigade Koninklijke Marechaussee Zundert was gehuisvest. Het nu al jaren leegstaande gebouw werd ook gebruikt als douanekantoor en diende hierna als hoofdkantoor van diepvriesgroenteproducent Groko, dat in 2000 werd overgenomen door Ardo. Niet voor niets is de locatie in de volksmond bekend als ‘het terrein van de Groko’. De locatie Wernhoutseweg 26 heeft een oppervlakte van circa 2.442 m2. De bestaande bebouwing (432 m2) wordt voor een gedeelte gesaneerd. Het voorste gebouw, georiënteerd op de Wernhoutseweg, blijft behouden, het tussenlid en achterste gebouw worden gesaneerd.

Restauratie

Het voorste gebouw kent historische waarde en wordt op de cultuurhistorische waardenkaart van de Provincie Noord-Brabant aangewezen als ‘Overige bouwkunst - Militair verblijfsgebouw’. Het gebouw blijft daarom intact en wordt grondig gerestaureerd. Het voornemen is hierin zes appartementen te vestigen. Het gebouw wordt hierbij als volgt ingedeeld: twee appartementen op de begane grond, twee appartementen op de eerste verdieping en twee appartementen op de derde bouwlaag, onder de kap. De oppervlakten van de verschillende appartementen variëren van circa 70 m2 tot 85 m2.

Gezamenlijke tuin

Achter het gebouw is voorzien in de realisatie van tien grondgebonden, levensloopbestendige woningen met een grondoppervlakte van circa 80 m2. Het achterterrein krijgt hierbij een nieuwe invulling in de vorm van twee zijvleugels, bestaande uit één bouwlaag met kap. Door deze zijvleugels wordt een binnenplaats gecreëerd, welke wordt gericht als gezamenlijke tuin die ook als ontmoetingsplaats kan dienen. Die tuin is straks bereikbaar is vanuit de Fazantstraat. Volgens de projectontwikkelaar staat de tuin centraal, om vitaal ouder worden en leefbaarheid voor bewoners te vergroten. De toekomstige bewoners krijgen ook inspraak in het definitieve tuinontwerp en dragen bij aan het beheer en onderhoud.

Parkeerplaatsen

De bergingen voor de appartementen worden geïntegreerd in de zijvleugels, en zijn bereikbaar via het terrein grenzend aan de Wernhoutseweg, waar ook parkeerplaatsen zijn voorzien. De appartementen op de begane grond hebben een buitenruimte grenzend aan de binnenplaats. De tien woningen in de zijvleugels zijn bereikbaar via de binnenplaats en via de zijdelingse perceelsgrenzen. Aan de binnentuin grenzen de buitenruimtes voor de woningen. Tevens worden er parkeerplaatsen voorzien aan de Fazantstraat. Op het hele complex is ruimte voor maximaal 23 parkeerplaatsen.

Woonbehoefte

Het realiseren van zes appartementen en tien levensloopbestendige woningen is passend binnen het beleid van de Provincie Noord-Brabant en de structuurvisie Kern Zundert 2025. Het nieuwbouwplan sluit bovendien aan bij de woonbehoefte in Zundert. Wethouder Patrick Kok (portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening) is dan ook in zijn nopjes met het plan. “Het college is blij met dit initiatief dat zoveel elementen samenbrengt,”meldt hij. “Het biedt een oplossing voor de jarenlange leegstand op deze locatie, de cultuurhistorische waarden blijven behouden en het voldoet aan de woonbehoefte.” Het ontwerp-bestemmingsplan ligt voor zes weken ter inzage.

Impressie van het nieuwbouwplan aan de Wernhoutseweg. IMPRESSIE ARCHITECTEN BURO SCHOENMAKERS

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief