Op de plaats waar het babylijkje werd aangetroffen, is een herdenkingsplek ingericht.
Op de plaats waar het babylijkje werd aangetroffen, is een herdenkingsplek ingericht. Foto: Tom van der Put

‘Vondst dode baby heeft enorme impact op gemeenschap’

Door: Addo Sprangers Algemeen

WERNHOUT - De vondst van een dode baby, afgelopen woensdag in Wernhoutsburg, is nog altijd het gesprek van de dag, “Zulk menselijk lijden heeft ook een enorme impact op de gemeenschap hier,” zegt bewoner Fred de Bruyn.

Via het badkamerraam van zijn woning kan hij, op een steenworp afstand, uitkijken op de plek waar het stoffelijk overschot van het pasgeboren meisje door een buurtbewoner werd aangetroffen in een plastic zak. Dat was rond 17.20 uur. Niet veel later krioelde het volgens De Bruyn van agenten en rechercheurs. “Dat gebeurde in sneltreinvaart. Toen ik de gespannen politielinten achter mijn tuin zag, wist ik eigenlijk meteen al dat het foute boel was. Als bewoners hebben we de voorbije dagen in een achtbaan gezeten. Op zoek naar aanwijzingen heb ik zelf al vier keer rechercheurs aan de deur gehad. Als bewoners hebben we de voorbije dagen in een achtbaan gezeten. Op de plaats waar de baby is gevonden, hebben we vrijdagavond een stille herdenking gehouden. Ook de politie was hierbij ruim vertegenwoordigd. Er is een gedenkplek ingericht waar beertjes en bloemen zijn neergelegd. Het geeft op een bepaalde manier ook veel verbinding met elkaar. Deze gebeurtenis heeft veel impact op alle gemeenschappen hier. We hebben hier ook een Poolse gemeenschap die heel erg betrokken is.” 

Pijnlijk

Fred de Bruyn was jarenlang woordvoerder van de Vereniging van Eigenaren Patersven (VEP) en is derhalve een bekende verschijning op het voormalige bungalowpark Patersven, dat tegenwoordig als de wijk Wernhoutsburg door het leven gaat. “Iedereen kent me en spreekt me aan. Vroeger ging het over de wijziging van het bestemmingsplan of over de handhaving op Patersven. Nu is de vondst van het babylijkje het gesprek van de dag. Helaas een heel pijnlijk onderwerp. Iedereen is er enorm van geschrokken.” 

Onderzoek

Ondertussen is het onderzoek naar de doodsoorzaak van het meisje en de identiteit van haar ouders volgens de politie nog in volle gang. Tips worden nagelopen en sporen worden onderzocht. Ook roept de politie mogelijke getuigen op zich te melden. Er zijn zorgen over de gezondheid van de moeder, die waarschijnlijk niet de benodigde zorg heeft gekregen rond de bevalling. De politie vraagt mensen die meer weten over de mogelijke ouders en hun verblijfplaats dan ook om contact op te nemen. Duikers van het Landelijk Team Onderwater Zoekingen (LTOZ) zochten zondagochtend in het meertje bij het bungalowpark in Wernhout naar sporen. Die zouden mogelijk kunnen leiden naar meer informatie over de overleden baby die daar afgelopen week werd gevonden. Bij de zoektocht werd ook een drone ingezet. Of het kindje mogelijk nog leefde toen het er neer werd gelegd, moet blijken uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) naar het stoffelijk overschot. Sectie moet meer duidelijk maken over het precieze tijdstip van overlijden en waar het meisje aan overleden is. Die gegevens kunnen de recherche mogelijk meer informatie verschaffen over de moeder en de omstandigheden waaronder zij is bevallen. Dat zou ook in België gebeurd kunnen zijn, gezien de nabijheid van de grens met België. 

Herdenkingsboom

De Gemeente Zundert heeft aangekondigd straks een passende naam te zullen zoeken voor de gevonden baby. De bewoners van Wernhoutsburg willen later een herdenkingsboom plaatsen op de vindplaats. “Bij de receptie van het park hebben we daarvoor al een collectebus geplaatst,” aldus De Bruyn.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief