Over twee maanden is Remon Kadienaal klaar met de opleiding en is hij volwaardig brandweerman.
Over twee maanden is Remon Kadienaal klaar met de opleiding en is hij volwaardig brandweerman. Foto: Tess Mutsters

Remon is brandweervrijwilliger: ‘Als kind al keek ik enorm op naar de brandweer’

Door: Tess Mutsters Algemeen

ZUNDERT - Toen Remon Kadienaal bijna twee jaar geleden een oproep van de brandweer voor vrijwilligers tegenkwam, wist hij dat zijn tijd gekomen was. “Als kind keek ik al enorm op naar de brandweer. Mijn buurman was brandweerman en droeg altijd zo’n mooi pak. Al die jaren heb ik daarmee in mijn hoofd gezeten. Nu heb ik het eindelijk gedaan. Ik wilde iets doen voor mijn medemens.”

Remon twijfelde lang voordat hij zich aanmeldde bij de brandweer. “Ik dacht altijd dat het niet kon, omdat ik een eigen zaak heb. Ik heb dus niet zo veel tijd. Eenmaal bij het korps bleek het wel mee te vallen, je hoeft niet voor iedere oproep op te komen dagen. In Zundert werken we met een vrijwillig korps, bij een oproep moeten er acht mensen op komen dagen, dan kunnen we uitrukken. We zijn inmiddels met dik twintig man, dus vaak lukt dat wel.”

Opleiding

Vrijwilliger zijn bij de brandweer is niet zomaar iets. Om vrijwilliger bij de brandweer te worden, doe je eerst een tweejarige opleiding. Deze opleiding doe je vaak twee avonden per week en dan zaterdag overdag een volle dag. Je draait al wel meteen mee op de kazerne, eerst mag je alleen kijken, daarna ruk je ook mee uit. “Die eerste keer uitrukken is spannend en die spanning blijft wel, maar je leert ook wat je moet doen en hoe je dat moet doen,” legt Remon uit. Hoewel het af en toe lastig was om de opleiding met zijn bedrijf te combineren, heeft hij absoluut geen spijt dat hij zich heeft aangemeld. Over twee maanden is Remon klaar met de opleiding en is hij volwaardig brandweerman.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief