Afbeelding
AAN DE KEUKENTAFEL

Corné de Vooght: ‘Praten over geld is belangrijk’

Door: Bregje Kop Algemeen

Had je als kind al de ambitie om bij een bank te gaan werken?
“Niet echt. Ik kom uit een arbeidersgezin. Mijn vader is altijd timmerman geweest. Van mijn ouders heb ik altijd de vrijheid gekregen om te doen wat ik leuk vond. Ik heb op school gezeten in Etten-Leur, daarna ben ik in Breda gaan studeren. Links en rechts heb ik wat stages gelopen. Daardoor kwam ik er achter dat ik nog meer uit mijn schoolcarrière wilde en kon halen. Ik heb toen een verkorte HBO-studie gedaan in de richting marketing en management. Mijn eerste baan was bij Van Der Lande in Raamsdonksveer. Daar deed ik eigenlijk van alles en nog wat. Vanuit het voetbalelftal kreeg ik een tip dat ze iemand zochten bij de Rabobank in Rijsbergen. Daar ben ik in 1997 begonnen. Ik kreeg toen een nieuwe functie waar nog geen kaders voor waren. Die kon ik zelf nog maken daar kreeg ik veel ruimte voor. Dit paste me juist als een jas. Die vrijheid heb ik nodig om echt energie te krijgen in het werk. Daarnaast ben ik werk en studie blijven combineren. Eerst een Post HBO opleiding en daarna na twee Master opleidingen.”

Het is best pittig om werk met studie te combineren. Hoe was dat voor jou?
“Het was misschien best zwaar, maar ik heb er zeker geen spijt van. Het enige waar ik misschien spijt van heb, is dat ik mijn studententijd niet wat verder heb verlengd. Ik ben heel leergierig, dus ik vind ‘school’ alleen maar leuk. Studeren en dus blijven ontwikkelen, loopt als een rode draad door mijn carrière heen. Dat had ik overigens nooit kunnen doen zonder support van het thuisfront.”


Je geeft inmiddels geruime tijd leiding binnen de Rabobank, dat moet uiteindelijk ook in je DNA zitten en heeft ook te maken met authenticiteit. Hoe kijk jij daar voor jezelf naar?
“Authenticiteit gaat voor mij hand in hand met geloofwaardigheid. Ik hou er heel erg van dat hetgeen wat je roept ook overeenkomt met wat je doet. Op het moment dat het goed gaat binnen het bedrijf is dat makkelijk, maar het is de kunst om ook dicht bij jezelf te blijven wanneer het slecht(er) gaat. Een fout maken mag, maar ben er eerlijk over. Er kan iets misgaan, maar je moet er wel van leren. Wat ik vooral belangrijk vind, is dat je met elkaar nieuwsgierig blijft.”

Waarom heb je voor Rabobank gekozen? Had dat ook een andere bank kunnen zijn?
“Nee, dat had geen andere bank kunnen zijn. Ik wil namelijk werken in een organisatie waarbij je jezelf kunt identificeren met de missie. Met name de maatschappelijke footprint van Rabobank, ook doorvertaald met de manier waarop we met klanten omgaan, spreken mij zo aan. Ik vind het belangrijk dat je jezelf kunt vereenzelvigen met het DNA van het bedrijf.”


Je bent ook jurylid bij GrootGroen. Hoe kijk jij zelf naar de uitdagingen op lange termijn voor de agrarische branche?

“Je ziet dat er een transitie gaande is. En die is natuurlijk nodig, willen we in de wereld alle monden blijven voeden op een duurzame manier. Daar ligt ook een rol voor ons als de Rabobank. Het verduurzamen van de voedselketen is niet alleen een Nederlands vraagstuk, het is een wereldwijd vraagstuk. De oplossing kan alleen gevonden worden door in de gehele keten samen te gaan werken en vanuit die optiek te zorgen dat de agrarische ondernemers voldoende financiële marge krijgen om aanpassingen door te kunnen voeren. Ik denk dat er veel innovativiteit in de sector zit, waardoor ik echt vertrouwen heb in de toekomst van de sector maar Rabobank kijkt naar de toekomstbestendigheid van het businessmodel, waarbij naast financieel rendement verduurzaming een belangrijk onderdeel van uitmaakt. En ja, ik blijf geloof houden in het perspectief van de agrarische sector, waarbij ik wel van overtuigd ben dat er veel veranderingen zullen komen. En, omdat je Groot Groen noemt: de boomkwekerij heeft met de algehele vergroeningsagenda in beginsel “goud in handen”, maar ook hier geldt wel dat de ondernemers de kansen wel zelf moet zien te grijpen!”


Corona heeft er bij veel bedrijven hard ingehakt. Hoe zie jij het economisch perspectief de komende periode?

“We zitten momenteel in een lastige, ondoorzichtige fase. Mensen sparen veel en er wordt minder geconsumeerd. Er is eigenlijk geld in overvloed, zowel bij de huishoudens als op de markten. Als je kijkt naar vorig jaar, dan hebben we het ogenschijnlijk vrij behoorlijk gedaan. Maar je weet ook dat er links en rechts ook lasten uit zijn gesteld, het kan dus niet anders dan dat we daar nog wat van gaan merken met z’n allen. Het wordt een spannende tijd. We verwachten wel dat vanaf het tweede kwartaal van dit jaar het economische herstel intreedt.”


Hoe moet ik mijn kinderen nog iets leren over sparen met zo’n lage rente en zelfs een negatieve rente?

“Het is een onwerkelijke tijd. Het fenomeen negatieve rente heeft vorig jaar zijn intrede gedaan. Dat is vooral het gevolg van het Europese monetaire beleid. Het positieve van deze negatieve spaarrente is wel dat we de economie draaiende kunnen houden. Maar ik denk dat het over een breder vraagstuk gaat. ‘Wat is nou de relatie van de mens met geld?’ Vroeger was dat fysiek en nu gaat bijna alles via de telefoon. Het aantal log-ins op de Rabo-app ligt op zo’n honderd miljoen per maand. Dus mensen zijn wel veel met hun financiën bezig en checken veel meer dan vroeger de stand hun bankzaken. Praten over geld is echter iets wat we van oudsher niet doen, maar dat is wel heel belangrijk. Het zorgt bij veel gezinnen voor stress. Rabobank staat regelmatig voor de groepen 7/8 op de basisschool, om zo al op jonge leeftijd het gesprek over geld aan te gaan. Ik wil niet zeggen dat we daar de wereld mee veranderen, maar het is wel onderdeel van de financiële opvoeding van kinderen. Het is belangrijk dat we kinderen de waarde van geld leren kennen.”


Tot slot, met wie zou jij nog weleens aan de keukentafel willen zitten?
“In deze tijd zou ik zeggen vooral met klanten. Ik heb hen namelijk erg gemist als het gaat om het fysieke contact. Gelukkig hebben we met alle virtuele mogelijkheden onze dienstverlening kunnen voortzetten, maar een gesprek aan de keukentafel is en blijft ook een belangrijk onderdeel bij het maken van impactvolle financiële keuzes. Daarnaast vind ik Pieter Zwart van Coolblue een heel inspirerende man. Hij heeft een duidelijk doel: klanten blij maken. Hij heeft de overtuiging dat een blije klant uiteindelijk leidt tot retentie en dus resultaat oplevert. Hij werkt echt vanuit die overtuiging. Zijn leiderschap staat bol van positiviteit. Dat vind ik echt een mooi verhaal. Ondanks het feit dat hij een stevige onderneming leidt, straalt hij uit dat hij iedere dag plezier maakt. Dat inspireert me.”[n]

Naam:
Corné de Vooght

Leeftijd:
45 jaar

Getrouwd:
Met Julien

Kinderen:
Sarah (12)

Hobby:
Ik voetbal. Momenteel zit in de 45+ competitie bij de plaatselijke trots, VVR. In mijn jeugd heb ik daar ook altijd met veel plezier gevoetbald en alle elftallen doorlopen, maar uiteindelijk moest het voetbal plaats maken voor mijn (maatschappelijke) carrière. Mijn dochter heeft het voetbalvirus ook opgepikt, dus dat was destijds voor mij ook meteen een mooi excuus om weer te beginnen. In de eerste jaren ben ik leider geweest van het meidenteam van mijn dochter. Ook heb ik in de jeugdcommissie gezeten. Als ik nu met mijn team in het kleedlokaal zit, dan voelt dat weer echt als vroeger. De humor in de kantine is nog helemaal hetzelfde. Verder zit ik ook graag op de mountainbike. Ik probeer iedere week op de fiets te zitten. Daarnaast hou ik erg van koken. Ik vind het leuk om in de keuken te staan en kook dan ook vaker dan mijn vrouw.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief