Afbeelding
Foto: Addo Sprangers
FOTOALBUM

Zundertse Fitroute voor jong en oud officieel geopend

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - “Als corona ons één ding heeft geleerd, is het wel dat er veel behoefte bestaat aan bewegen in de buitenlucht.” Met die woorden gaf wethouder Twan Zopfi woensdagochtend nog maar eens het belang aan van de zojuist geopende Fitroute in Zundert, bedoeld voor zowel jong als oud.

Wie er oog voor heeft, komt ze op diverse punten in Zundert tegen: de vrolijke, blauwgekleurde tegels die samen de Fitroute vormen: een route van 1,7 km lang die sportieve peuters en senioren - en alles wat daartussen zit - langs dertien verschillende beweegoefeningen leidt. Ze zijn te spotten in onder meer de Burgemeester Manderslaan, Molenstraat en Nonnekeshof. In de nabijgelegen Annatuin is met een beweegtoestel, een atletiekbaan en een blotevoetenpad zelfs een heus beweegpark in de route opgenomen. Dat alles met één doel: jong en oud samen in beweging krijgen.

Onthulling

Dat jong en oud en ook samen het startpunt van de Fitroute op de parkeerplaats van De Willaert aan de Burgemeester Manderslaan onthulden, mag dan ook nauwelijks verrassend heten. Met vereende krachten trokken twee peuters en een bewoner van De Willaert er aan de koorden om het over het Fitroute-informatiebord gedrapeerde doek neer te halen. Dit onder luid applaus van afvaardigingen van de partijen die hun krachten bundelden bij het opzetten van de Fitroute: Buurtsportcoach Zundert, Avoord, restaurant Bij de Nonnen, Surplus, kinderopvang Het Toverbloempje, de Zundertse Bode en de Gemeente Zundert.

Sportakkoord

De Fitroute komt voort uit het in september vorig jaar bekrachtigde Lokaal Sportakkoord, dat is geschreven door in totaal 23 organisaties, waaronder sport- en beweegaanbieders, onderwijs, kinderopvang en zorg- en welzijnsorganisaties. Samen kwamen zij tot elf initiatieven om jong en oud in beweging te krijgen. Die initiatieven vormen het Lokaal Sportakkoord. Eén van die initiatieven was Samen Bewegen door Jong en Oud, gericht op fitroutes en beweegactiviteiten voor peuters en senioren.

Werkgroep

Linsey Pietersma van kinderopvang Het Toverbloempje in Zundert maakte deel uit van de werkgroep die de Fitroute gestalte gaf. Met de ontwikkeling van een route die geschikt is voor jong en oud, begaf ze zich op redelijk bekend terrein. “Vóór de coronacrisis ondernamen we gezamenlijke activiteiten met de bewoners van De Willaert, zodat jong en oud elkaar kon ontmoeten. Hopelijk kunnen we dat straks weer oppakken en er via de Fitroute beweegactiviteiten aan toevoegen. Hoe mooi zou dat zijn?”

Uitbreiding

De eerste kennismaking met de Fitroute lijkt de peuters van Het Toverbloempje, ondanks de regen, in ieder geval prima te bevallen. Onder aanvoering van Linsey voeren ze al snel vol enthousiasme de beweegoefeningen uit. Die zijn, ook voor senioren, vooral gericht op de ontwikkeling en het behouden van kracht, mobiliteit, soepelheid, balans en conditie. Oefeningen dus waar iedereen baat bij heeft. Het zal dan ook niet bij een Fitroute in Zundert alleen blijven, kondigt wethouder Twan Zopfi aan. “We gaan straks ook een Fitroute in Rijsbergen realiseren.” Woonzorgcentrum Rijserf zal dan logischerwijs in die route worden opgenomen.

De Fitroute kan worden gevolgd via de pijlen op de Fitroute-tegels. De route is ook te vinden in het Fitboekje, verkrijgbaar bij De Willaert, Pluspunt Nonnekeshof en restaurant Bij de Nonnen, én digitaal te downloaden via de QR-code op het informatiebord.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief