<p>V.l.n.r Kees Huijbregts, Jac Graumans en Peter Hereijgers met hun tuingereedschappen.</p>

V.l.n.r Kees Huijbregts, Jac Graumans en Peter Hereijgers met hun tuingereedschappen.

(Foto: Charles Luijten)

Buurtbewoners steken handen uit de mouwen: ‘Voorkomen dat Het Boske verpaupert’

RIJSBERGEN - Een rondje door Het Boske in Rijsbergen laat doorgaans een niet onaardige indruk van deze wijk achter. Om dat te bereiken, worden regelmatig de handen uit de mouwen gestoken. Die inspanningen worden geleverd door Jac Graumans (76), Kees Huijbrechts (63) en Peter Hereijgers (58).


Het trio is zelf woonachtig woonachtig in Het Boske. Jac Graumans is een geboren en getogen Rijsbergenaar, Kees Huijbrechts en Peter Hereijgers komen respectievelijk uit Etten-Leur en Effen. Samen met hen maken we een wandeling door Het Boske en gaandeweg steken ze hun verhaal af over de eigen wijk af.

Leefbaarheid

De woonwijk ontstond in de jaren ’80 van de vorige eeuw en de bewoners maakten er onderling middels allerlei activiteiten een plezierig en levende wijk van. Het zeshonderd vierkante meter groot tellend grasveld midden in de wijk bood daartoe alle mogelijkheden. ‘Het heeft er hier voorheen allemaal zó netjes uitgezien’. Het veld wordt omringd met een haag van diverse bloemsoorten en struiken. De plantsoenen werden destijds met eigen hand aangelegd en worden nu al verschillende jaren vrijwillig onderhouden door het hiervoor genoemde drietal.

Saamhorigheid

“De buurt is niet meer wat het is geweest. De komst van nieuwe inwoners, voor wie blijkbaar saamhorigheid een vies woord is, is daar helaas debet aan,” zegt Graumans. Hij ergert zich zichtbaar groen en geel aan de onderkomen voortuinen en wijst er als voorbeeld eentje aan. We komen er meerdere van hetzelfde kaliber tegen. Sommige door onkruid overwoekerde achterpaden doen er niet voor onder.

Aanspreken

“Triest en troosteloos om naar te kijken, het heeft er hier voorheen allemaal zó netjes uitgezien. Het zijn de veranderingen van de tijd, zullen we maar denken. Daar doe je helaas weinig aan. Waarom spreekt de verhuurder er deze mensen niet op aan? Je zal als eigen huisbezitter zulke buren maar naast je hebben,” zegt Peter Hereijgers, terwijl hij hier en daar hoog opgeschoten onkruid weghaalt. Hij knoopt er meteen aan vast dat de Gemeente Zundert naar zijn mening tekortschiet in het onderhoud van de wijk. “De heren van de WSW doen hun best maar mogen schijnbaar niet alles,” vult Graumans aan.

Voorblijven

Het pad ‘de Ramen’, dat dwars door Het Boske heenloopt en de ene woonring rond het grote plantsoen met de ander verbindt, ligt er pront bij. Dat kan eveneens worden gezegd van de van allerlei planten en struiken voorziene plantsoenen. Met dank aan vernoemd trio. Er is altijd wel één van de vrijwilligers bezig om verpaupering in de wijk voor te blijven. Het merendeel van de wijkbewoners werkt daar gelukkig aan mee.

 
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/zundert&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief