Impressie van de Boerendag Rijsbergen 1977.
Impressie van de Boerendag Rijsbergen 1977. Foto: M. van de Pas

Opnieuw stilte op eerste zaterdag van augustus

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Op de eerste zaterdag van augustus is het normaal gesproken vaste prik: in Rijsbergen wordt dan de Boerendag gehouden. Dit jaar zou de 43ste editie plaatsvinden, maar die is geschrapt. Het bestuur van de Stichting Boerendag Rijsbergen wil, met het oog op het coronavirus, elk risico uitsluiten en kwam dan ook niet terug op haar eerder genomen besluit de Boerendag niet te houden. 

DOOR CHARLES LUIJTEN

Nadat vanwege het coronavirus vorig jaar geen Boerendag kon worden gehouden, keek men in Rijsbergen reikhalzend uit naar de grote dag die dit keer op zaterdag 7 augustus zou zijn. Precies 44 jaar geleden vond de Boerendag voor het eerst plaats aan de Frederikstraat en Nassaustraat. De Boerendag, voor Rijsbergen het grootste evenement dat elk jaar duizenden bezoekers trekt, gaat dit jaar op de gebruikelijke eerste zaterdag van augustus definitief niet door. De coronamaatregelen maken een grote concentratie van belangstellenden op de Tiggeltseberg onmogelijk.

Het stichtingsbestuur is dan ook bij het door haar eerder genomen besluit gebleven. Vele malen is, en wordt tot op heden de vraag gesteld, waarom het Bloemencorso in Zundert wel kan doorgaan. Het antwoord daarop van secretaris Riet Hereijgers-Mathijssen is klip en klaar. “Boerendag en Corso zijn totaal niet met elkaar te vergelijken.” De optocht in Zundert, daar gaat het hier speciaal om, wordt immers in elkaar gestoken door eigen inwoners van de gemeente Zundert. Men hoeft er de eigen gemeentegrenzen niet voor te overschrijden. 

In Rijsbergen ligt dat ten aanzien van de Boerendag heel anders vanwege de input die voor een groot deel van buiten het dorp komt. Het laatste geldt min of meer ook voor het jaarlijks terugkerende Vliegerfestijn. Rijsbergen zit door de coronamaatregelen als het ware aan de verkeerde kant van de streep.

Verandering

Om het Corso te houden, hoeft men niet per se naar buiten, behoudens de opluistering daarvan. In Rijsbergen is men daar meer dan de helft afhankelijk van. Desondanks wordt ten behoeve van de Boerendag het hele jaar door toch stevig aan de weg getimmerd. Te denken valt hierbij aan de enorme renovatie van de Karkooi die een complete metamorfose ondergaat. Van opslagplaats naar een nostalgisch agrarisch museum dat straks ieders verwachting zal overtreffen. Verder buigt het bestuur zich over een totaal andere opzet van de Boerendag in de komende jaren, te beginnen 2022. Het bestuur voelt zich daartoe vooral geroepen door de veterinaire overheidsmaatregelen die telkens opnieuw worden aangescherpt. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief