Louis van den Broek in een dahliaveld.
Louis van den Broek in een dahliaveld. Foto: Charles van Campenhout

Ontdekkingstocht langs de dahliavelden: Route van 25 kilometer toegevoegd

Door: Addo Sprangers Algemeen

KLEIN ZUNDERT - Waar komen al die bloemen toch vandaan? Belangstellenden van buitenaf, die in de aanloop naar het Corso een corsotent bezoeken, blijken die vraag niet zelden hardop te stellen. Het antwoord op die vraag ligt binnen handbereik: gewoon meedoen aan de Dahliawandeltocht komende zondag.

De Dahliawandeltocht is een initiatief van buurtschap Klein Zundert en is onderdeel van een reeks activiteiten welke worden gehouden in het kader van het 75-jarig bestaan van de buurtschap. De tocht kent afstanden van 6 km, 13 km en 25 km en voert de deelnemers langs dahliavelden van verschillende buurtschappen. Op verschillende punten van de route krijgen zij van vrijwilligers wetenswaardigheden te horen. Louis van den Broek vertelt hoe het idee voor de Dahliawandeltocht is ontstaan. “Als je mensen in de corsotent krijgt, vragen ze zich vaak af waar die bloemen allemaal vandaan komen. Op zeker moment hebben we tegen elkaar gezegd: ‘Zou dat geen onderwerp zijn?’ 

Hierop is een commissie opgericht om ermee aan de slag te gaan. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op de Dahliawandeltocht, een tocht waarbij de deelnemers dahliavelden kunnen ontdekken. We hebben in eerste instantie routes van 6 km en 13 km uitgepeild. Vorig jaar al wilden we de eerste editie van de Dahliawandeltocht houden, maar toen durfden we dat vanwege het coronavirus niet goed aan. Vanwege het 75-jarig bestaan van de buurtschap hebben we de Dahliawandeltocht dit jaar onder de jubileumactiviteiten geschaard. Daarnaast hebben we er voor de échte wandelaars een route van 25 km aan toegevoegd.”

Verstopt

Welke afstand er ook wordt gelopen, de deelnemers komen gegarandeerd wel vier of vijf dahliavelden tegen. Velden die in sommige gevallen soms een beetje verstopt liggen. “Wat dat betreft hebben we er veel voordeel van gehad dat de ligging van de verschillende dahliavelden door Stichting Platform Recreatie en Toerisme (PRET ) inmiddels al nauwkeurig in kaart was gebracht,” aldus Louis van den Broek.

Tellen

Waar wandeltochten normaal gesproken worden uitgepijld middels kartonnen pijltjes, heeft buurtschap Klein Zundert ervoor gekozen om de Dahliawandeltocht te bewegwijzeren met dahlia’s: met als ezelsbruggetje de letter R betekent rood rechtsaf en wordt geel (met als laatste letter de letter L) gebruikt om links aan te duiden. Wit staat voor rechtdoor. “Op deze manier komen de dahlia’s gedurende de hele route telkens terug,” legt Louis van den Broek uit. “Bovendien hebben we er zo op de route van 6 km nog een leuke opdracht voor de allerkleinsten aan kunnen koppelen. Zij mogen tellen hoeveel rode, gele en witte dahlia’s ze tegenkomen. Daar is dan weer een leuk prijsje aan verbonden.”

Uitbreiding

En hoewel de eerste editie van de Dahliawandeltocht nog moet worden gelopen, zijn Louis van den Broek en de zijnen op de achtergrond al volop bezig met de toekomst. “Het is in ieder geval de bedoeling dat de Dahliawandeltocht een jaarlijks terugkerend evenement wordt. Bovendien blijken ook fietsers belangstelling te hebben voor een tocht langs de dahliavelden. Op termijn denken we dan ook al aan een mogelijke uitbreiding met een fietstocht.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief