<p>Jolanda Mathijssen: &#39;Bij de geboorte van de mens liggen alle mogelijkheden tot ontplooiing nog open&#39;</p>

Jolanda Mathijssen: 'Bij de geboorte van de mens liggen alle mogelijkheden tot ontplooiing nog open'

(Foto: FOTO CORINE ROKS)
OP DE WERKVLOER

Levenscoach Jolanda Mathijssen: ‘Jezelf leren kennen om anderen te begrijpen’

RIJSBERGEN - De opvoedomgeving is bepalend voor de rest van je leven. Al op jonge leeftijd wordt geleerd wat als wenselijk wordt ervaren en wat niet, geeft levenscoach, Jolanda Mathijssen uit Rijsbergen, aan. En dat is jammer, vindt zij, want daarmee gebruik je in je verdere leven maar een beperkt aantal manieren om met mensen en situaties om te gaan. Tijdens de trainingen bij Zelfkenniscentrum de Eigen-wijs-er worden er handvaten aangereikt om het levenspad wat luchtiger te bewandelen. Zelfkennis speelt daarbij een centrale rol.


“Bij conflicten wordt vaak naar de ander gewezen, maar de oplossing zit altijd in jezelf”, spreekt de ervaringsdeskundige. “Ik heb dertig jaar een kapsalon aan huis gerund, altijd werken en mensen helpen. Deze manier van leven ging uiteindelijk ten koste van mijzelf en mijn gezin. De HBO opleiding tot Lifecoach bracht daar verandering in. Daar ontdekte ik dat je eerst jezelf goed moet kennen om anderen te kunnen helpen en begrijpen. Je persoonlijkheid wordt voornamelijk gevormd binnen het opvoeddomein dat voor iedereen verschillend is”.

Eigenschappen

Jolanda geeft uitleg: “Bij de geboorte van de mens liggen alle mogelijkheden tot ontplooiing nog open. Echter leren we al snel wat wenselijk is en wat niet, waarbij specifieke eigenschappen naar de achtergrond worden verdrongen. Een proces dat niet alleen door onze opvoeders wordt gestuurd maar door heel onze omgeving, ook bijvoorbeeld binnen de muren van het onderwijs. Eveneens gebeurtenissen waar niemand grip op heeft zijn bepalend bij de vorming van het individu. Samengevat maken mensen in hun leven geen gebruik van al hun eigenschappen die in het beginsel wel aanwezig waren”.

Bewustwording

Het op één been lopen, zo noemt Jolanda Mathijssen deze beperkte ruimte spreekwoordelijk: “Hoe we leren lopen in de beginfase van ons leven, bepaalt uiteindelijk ‘onze gang’ voor de rest van ons leven. Hoe jonger de bewustwording van het gemak én de mogelijkheid van ‘lopen op twee benen’, hoe meer bewegingsvrijheid en gemoedsrust het individu ervaart. Daarom ben ik voorstander van deze bewustwording als onderdeel binnen het onderwijs”.

Boosheid

De life- coach vervolgt haar uitleg: “Zoals boosheid, waaronder ook jaloezie valt, een van de vijf psychische afweermechanismen is. Vaak heeft deze reactie zich ontwikkeld door bewuste of onbewuste zaken uit de kinderjaren. Om onszelf te beschermen hebben we deze verdediging eigen gemaakt. Andere reacties die we vaak zien als aangeleerde afweermechanismen zijn angst, schuld, alles moeten en ongevoeligheid”.

Bus

In een sessie van vijf bijeenkomsten worden deelnemers aan het werk gezet om op zoek te gaan naar hun ‘geparkeerde’ eigenschappen. Deelnemers kunnen kiezen voor één op één begeleiding of in kleine groepjes waarbij de life- coach aangeeft: “In groepjes leren mensen veel van elkaar”, waarbij zij de aantekening maakt dat in bepaalde gevallen juist individuele sessies haar voorkeur hebben. Jolanda over de bijeenkomsten: “De zoektocht wordt gevisualiseerd met behulp van een bus waarin persoonlijke eigenschappen worden geplaatst. Eigenschappen die mensen aan zichzelf toekennen zitten voorin, verdrongen karaktertrekken nemen plaats achterin de bus. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ‘vergeten’ eigenschappen ook voorin komen te zitten zodat deelnemers hun levenspad wat luchtiger kunnen bewandelen. Fysieke oefeningen, zoals ademhalingsoefeningen en lichaamssignalen, komen hierbij eveneens aan bod”. Op de vraag voor wie deze zoektocht bedoeld is antwoordt Jolanda: “Voor iedereen werkt deze ontdekkingsreis bevrijdend. Maar met name aan mensen die vaak met zichzelf en of met anderen in conflict zijn biedt deze methode ruimte”. 

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief