Afbeelding
Foto: Marloes Smits
FOTOALBUM

GrootGroenPlus strijkt neer op het veilingterrein Zundert: ‘Fijn dat het nu weer fysiek kan’

Door: Marloes Smits Algemeen

ZUNDERT – Waar GrootGroenPlus vorig jaar nog helemaal online was, vindt de internationale vakbeurs voor de boomkwekerij dit jaar weer fysiek plaats. Mensen van over de hele wereld streken neer in Zundert om de mooiste bomen en planten te bekijken. De shuttlebussen rijden dan ook continu op en neer. 

Waar je ook loopt, overal staan bomen, planten of bloemen. De verschillende talen vliegen je om de oren: Spaans, Pools, Engels, het is duidelijk dat de beurs internationaal geliefd is. Er zijn drie routes die de bezoekers kunnen uitkiezen: rood, grijs of blauw. Deze lopen langs verschillende kraampjes met kwekerijen waar men vragen kan stellen over de bomen of planten. Dit wordt ook regelmatig gedaan en de kwekers geven maar wat graag antwoord. “Het is echt fijn dat het nu weer fysiek kan,” klinkt er volop. 

Vogelhuisjes

Zelfs voor de kinderen is er iets te doen. Zoals al meer dan vijf jaar gebeurt, heeft Stichting Boomfeestdag ook dit jaar weer een leuke activiteit geregeld voor kinderen van basisscholen uit de buurt. Dit keer was het de beurt aan groep zes van de St. Antoniusschool uit Klein Zundert. Van tevoren mochten kinderen van alle basisscholen uit Zundert en Stad Hoogstraten vogelhuisjes beschilderen en versieren: hieruit werden er enkele per school gekozen en deze hangen nu op de beurs. Bezoekers mogen drie bolletjes gooien in de vogelhuisjes die zij het mooiste vinden. De drie leerlingen met de meeste krijgen een Boomfeestdagprijs. 

Zintuigentuin

Dit jaar staat Peter van Laarhoven van kwekerij Lowgardens er ook. Hij heeft verschillende soorten planten meegenomen en een zintuigentuin gemaakt. Peter geeft de kinderen een rondleiding en laat ze van alles proeven en ruiken. “Ze weten veel meer dan je denkt,” aldus Peter. 

Sommige bladeren zijn heel zacht om te voelen, terwijl een andere plant enorm naar citroen ruikt. Vooral die laatste plant vinden de kinderen erg leuk. “Het is net natuurparfum,” zegt een jongen verwonderd.

Planten maken muziek

Frank Nooijens van Stichting Boomfeestdag heeft voor de bezoekers een machine meegenomen die planten muziek laat maken. De ene plant heeft er wat meer zin in dan de ander. Sommige maken helemaal geen geluid, terwijl anderen volop van zich laten horen. “Het klinkt als de droomvlucht,” lacht een meisje. “Je moet er geluk mee hebben, want gisteren had geen enkele plant er zin in,” vertelt Frank. 

Tussen de routes door kun je ook nog genieten van een hapje en een drankje in de speciale cateringtent. Ook staan er bij verschillende kraampjes wat lekkers en koffie en thee. Er valt genoeg te kijken en de beurs is nog tot en met 8 oktober open, dus neem een kijkje bij al het moois dat de kwekerijen te bieden hebben! Aanmelden kan via grootgroenplus.nl. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief