De burgemeesters betreden de escape room.
De burgemeesters betreden de escape room. (Foto: Marloes Smits)

Burgemeesters openen crystal meth escape room

ZUNDERT - Achter de brandweerkazerne in Zundert staat tot en met donderdag een heuse escape room. Het is niet zomaar een escape room, want deze is ingericht als een echt uitziend crystal meth-lab. Negen burgemeesters uit politiedistrict De Baronie speelden maandag als eerste de escape room en met succes. “Een geweldig initiatief,” aldus de Zundertse burgemeester Joyce Vermue.


Het is de Week van de Veiligheid en daarvoor heeft de politie een speciale escape room neergezet achter de brandweerkazerne. Een omgebouwde vrachtwagentrailer is de huisvesting voor de escape room die slechts twintig minuten duurt. Alhoewel: niet als het aan burgemeester Joyce Vermue, burgemeester Marian Witte (Geertruidenberg) en burgemeester Miranda de Vries (Etten-Leur) ligt, zij waren na iets minder van vijftien minuten al ontsnapt. 

Hulp van de burger nodig

Voordat ze beginnen legt operationeel expert ondermijning Mathijs Labee de burgemeesters uit waarom ze voor een escape room hebben gekozen. “We zijn altijd op zoek naar een ludieke manier om mensen te betrekken. We kunnen de hulp van de burger goed gebruiken.” 

Hoewel drugslabs steeds vaker opgedoekt worden, blijft er werk aan de winkel en dat maakt Labee de burgemeesters duidelijk. “Burgers voelen het niet direct, maar het heeft wel degelijk impact op de burger.” Zo is er af en toe sprake van saneringskosten om drugslabs op te ruimen die niet meteen gelinkt kunnen worden met een dader en dus wordt het indirect door de burger betaald. Ook heeft de politie de hulp van de burger nodig bij het opdoeken van de drugslabs. “Zonder de burger kunnen we de strijd niet winnen.”

Net echt

De escape room duurt twintig minuten en speel je met maximaal vier mensen. Gedurende de escape room leer je hoe je een drugslab kunt herkennen. Dankzij geluidseffecten van een tikkende klok, wordt er een spannende sfeer gecreëerd. “Het ziet eruit als een echt crystal meth-lab en zelfs de geur is goed nagebootst. Het ruikt een beetje naar anijs,” lacht Mathijs Labee. 

De burgemeesters blijken een goed team te vormen. Na een goed begin is het wat even aftasten bij de volgende puzzel, maar uiteindelijk weten ze ruim voor de tijd om is te ontsnappen. 

Zodra ze ontsnapt zijn, krijgen ze een video te zien waarin wordt uitgelegd hoe je een eventueel drugslab kunt melden. 

Actualiteit

Labee vertelt hoe het idee van de escape room is ontstaan. “Freek Pecht, coördinator synthetische drugs, heeft het idee voor een escape room geopperd. Escape rooms zijn nogal booming de laatste tijd en we willen altijd graag inspelen op de actualiteit.” Samen met een professionele escape room-maker zijn ze aan de slag gegaan en is de crystal meth escape room ontstaan. “We willen de burger meer bewust maken van de gevaren van een drugslab en de indirecte lasten die zij kunnen krijgen, ook al hebben ze er niks mee te maken,” aldus Mathijs Labee.

Iedereen kan meedoen

Op 13 en 14 oktober is van 15:00 tot 17:00 uur iedereen welkom. Je mag ook gewoon even binnenlopen om te kijken. Er zal een wijkagent aanwezig zijn om meer informatie te geven. Tot en met februari 2022 zal de escape room op verschillende locaties in Zeeland en West-Brabant staan.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief