Wethouder De Beer plakt zelf een nee/ja-sticker op zijn brievenbus.
Wethouder De Beer plakt zelf een nee/ja-sticker op zijn brievenbus. Foto: Gemeente Zundert

Zundert start campagne nee/ja- en nee/nee-stickers

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Gemeente Zundert ziet oud papier als een grote afvalstroom die zij graag wil verkleinen. Daarom promoot de Gemeente Zundert actief de zogeheten nee/ja- en nee/nee-stickers. Wethouder Johan de Beer, portefeuillehouder Duurzaamheid, Milieu en Afval, trapte de promotiecampagne deze week af door een nee/ja-sticker op zijn eigen brievenbus te plakken.

Alle huishoudens van de gemeente Zundert krijgen in de week van 25 oktober tot en met 31 oktober een nee/ja- en nee/nee-sticker thuisgestuurd. Hier zit een begeleidende brief bij. Plakken huishoudens een nee/ja-sticker op hun brievenbus, dan ontvangen zij geen reclamefolders meer, maar nog wel huis-aan-huisbladen, zoals de Zundertse Bode. Bij een nee/nee-sticker ontvangen zij geen reclamefolders en ook geen huis-aan-huisbladen meer. Door het actief promoten van de nee/nee- en nee/ja sticker hoopt de Gemeente Zundert de afvalstroom van oud papier behoorlijk te kunnen indammen. 

Besparing

Het zou naar schatting een besparing van tussen de 100.000 en 150.000 kilo papier per jaar moeten opleveren. Hoe die voorgenomen besparing zich straks ontwikkelt, zal door de Gemeente Zundert nauwlettend in de gaten worden gehouden. Johan de Beer: “Per ophaalronde worden de kilo’s papier geregistreerd. Op dezelfde wijze brengen we ook de andere restafvalstromen in kaart.” Hij ziet de promotiecampagne voor de stickers als een extra ‘boost’ in de communicatie rond het thema. “De boodschap van herhaling kan soms goed werken,” stelt hij. “Hopelijk is dat straks terug te zien in de hoeveelheid papierafval die wordt teruggedrongen.”

Kartonafval

In bovenstaande situatie wordt uitgegaan van een besparing op huis aan huis bezorgde reclamefolders en huis-aan-huisbladen. Het online shoppen zorgt echter voor een zichtbare toename aan kartonafval. Cijfers van bijvoorbeeld afvalverwerker Suez bevestigen dat het aanbod van karton toeneemt, een ontwikkeling die door corona alleen maar is versneld. Waar voorheen sprake was van 70% papier en 30% karton, is die verhouding inmiddels fifty fifty. Het is een probleem dat door wethouder Johan de Beer wordt onderkend. 

Stimuleren

Veel meer dan een beroep doen op het gezonde verstand van pakketdiensten en online aanbieders kan hij op dit moment echter niet, stelt hij. “In de allereerste plaats dus proberen om die bedrijven uit te dagen alleen noodzakelijke en duurzame verpakkingsmaterialen te gebruiken en hen stimuleren tot innovatie. In de tweede plaats kun je denken aan maatregelen vanuit het Rijk. Wat dat betreft wil ik wel de vergelijking maken met plastic flessen die als zeer nadelig effect veel zwerfafval met zich meebrachten. Daar is nu statiegeld aan gekoppeld. Ik hoop dat dit niet ook met papier- en kartonafval hoeft te gebeuren.” 

Groeiend besef

Liever ziet de wethouder het gezond verstand zegevieren. “Een bewuste communicatie kan ervoor zorgen dat bij inwoners het besef groeit dat zij zelf ook kunnen bijdragen aan vermindering van de afvalstroom van oud papier en karton. Door bijvoorbeeld ook lokaal te shoppen. Dat scheelt meteen een hoop verpakkingsmateriaal én de lokale ondernemer wordt ermee geholpen.”

Actie voor de lange termijn

Ieder huishouden in de gemeente Zundert ontvangt straks de stickers, ook huishoudens die al een sticker hebben. “De hoeveelheid oud papier in onze gemeente is dit keer wat hoger door het rondsturen van deze brief. Maar, wij willen graag alle huishoudens in onze gemeente informeren over de actie. Zo groeit het bewustzijn. Deze actie is gericht op de lange termijn,” besluit De Beer. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief