Kees Mathijssen is al 66 jaar lid van De Guld van Tichelt.
Kees Mathijssen is al 66 jaar lid van De Guld van Tichelt. Foto: Tess Mutsters
LUCHTBUKSGILDE ST. WILLIBRORDUS 90 JAAR

‘Je moet jezelf in bedwang houden, anders kun je niet goed schieten’

Door: Tess Mutsters Algemeen

RIJSBERGEN - Kees Mathijssen is een bijzonder lid van De Guld van Tichelt. Kees is namelijk erelid en al sinds 1955 lid, de guld zelf bestaat sinds 1931. Van zijn bijna 87 jaar (daarmee is hij ook het oudste lid), is Kees al 66 jaar lid. In café Buitenlust loopt Kees rond alsof hij er thuis is, hij komt er dan ook al een hele flinke tijd. 

De guld werd door de schoonmoeder van Kees opgericht en dat is dan ook hoe hij met de guld te maken kreeg. “Ik kwam hier al van begin af aan en dat heb ik altijd leuk gevonden,” vertelt hij. 

Ook het schieten beviel hem, het kost een soort zelfbeheersing om goed overweg te kunnen met een luchtbuks. “Je moest altijd eerst jezelf kalmeren. Je moet tot rust komen en jezelf in bedwang houden, anders kun je niet goed schieten,” legt Kees uit. Kees heeft 50 jaar actief geschoten en is ook nog eens 25 jaar actief geweest als bestuurslid van de guld. Veel is veranderd in de afgelopen jaren, maar veel ook niet. In veel opzichten is de guld hetzelfde gebleven, maar: “Nu gaan we met de auto en met onze geweren in een koffer, toen gingen we met de fiets en het geweer aan het stuur,” lacht Kees.

Inmiddels komt hij af en toe eens kijken bij de competities en natuurlijk is hij van de partij bij de teerfeesten. Waar het gros van de leden op de maandagavond nog aan de koffie zit, heeft Kees er al een borreltje bij. “Om de keel te smeren,” grinnikt hij. De gezelligheid en gemoedelijkheid blijkt voor veel leden de reden te zijn om trouw lid te blijven. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief