Burgemeester Vermue bezorgt de 100-jarige een boeketje.
Burgemeester Vermue bezorgt de 100-jarige een boeketje. Foto: Riet Hereijgers

Cor Hereijgers-Adriaensen viert honderdste verjaardag

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Feest in Rijsbergen, waar Cor Hereijgers-Adriansen zondag haar honderdste verjaardag vierde. Dat deed ze in woonzorgcentrum Rijserf, waar ze alweer zes jaar een appartement bewoont en waar ze het voortreffelijk naar de zin heeft.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Het dorp heeft er weer een inwoner bij die het presteerde honderd jaar oud te worden. Dat laatste is totaal niet aan haar te zien. Cor Hereijgers- Adriaensen is een chique, oude dame die nog heel goed uit de voeten kan.

Samen met z’n tienen

Van geboorte is zij een Klein Zundertse. Zij komt, om precies te zijn, van de Palmbosstraat in buurtschap de Raamberg. Haar ouders waren Willem Adriaensen en Marie Voesenek, die 1932 met hun gezin naar de Burgemeester Rubertstraat in Rijsbergen zouden verhuizen. Cor kwam 23 januari 1922 uit de rode kool en na haar zou het gezin nog met zeven kinderen uitgebreid worden. Nog twee zussen van Cor zijn in leven.

Liefdesvonken

Op haar negentiende liep ze met vriendinnen op zekere dag te voet van Zundert naar huis toen tegelijkertijd enkele jonge mannen aangefietst kwamen. Cor vroeg om een lift en kreeg die van Kees Hereijgers die toen het liedje ‘Spring maar achter op’ van Eddy Christiani gezongen zal hebben. De liefdesvonken vlogen tijdens de rit over en weer naar elkaar. Op haar 25ste, in 1947, stond ze met Kees, die van beroep metselaar was, voor het altaar. Ongeveer een half jaar woonde het stel bij de ouders van Cor in, waarna één van de vijf aan elkaar gebouwde huizen op de Duiventoren ( ‘heilige deurkes’ genoemd) bewoond werd.

Gezin

Cor en Kees deden zeven keer een boodschap aan de ooievaar. De eerste spruit kwam in 1948 ter wereld. Een van de kinderen overleed drie jaar geleden. De eeuweling, haar man Kees verloor ze in 2001, heeft zestien kleinkinderen en dertien achterkleinkinderen en zegt heel tevreden en dankbaar om te kunnen zien naar vroegere tijden. Zes jaar geleden verruilde ze haar woning in de Pastoor van Oosterhoutstraat voor een appartement in huize Rijserf. Ze heeft het daar uitstekend naar haar zin. Tenminste: als ze maar op zijn tijd rode kool met hachee voorgeschoteld krijgt, want daarmee kan men haar niet plagen.

Plaquette

Cor Hereijgers-Adriaensen ontving een berg aan felicitaties. Burgemeester Joyce Vermue bezocht haar met een fraai boeket bloemen. Ook een vertegenwoordiging van het KBO-bestuur, in de personen Jac van Oers en Louis de Bruijn, kwam langs met een presentje. Aan de voet van de toren van de Rijsbergse Sint Bavokerk zal Cor, naast zeven andere Rijsbergenaren die honderd jaar en ouder zijn geworden, worden vereeuwigd met een plaquette.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief